[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

ITALIA – Arestări și amenzi într-o operațiune pe plan național împotriva sclaviei la ferme

Autoritațile italiene au arestat zece persoane in urma unor raiduri desfașurate la peste 75 de ferme din intreaga țara, intr-o operațiune care a vizat condițiile de munca similare sclaviei intalnite in sectorul agricol, transmite marți DPA.
Într-unul din cazurile cele mai grave, Polizia di Stato a arestat trei persoane în regiunea Ragusa din sud-estul Siciliei care îi puneau pe culegatorii de roșii sa munceasca în schimburi de 12 ore, platindu-i cu numai 2,50 euro pe ora, se arata într-un comunicat al poliției.
Operațiunea s-a desfășurat pe parcursul ultimelor patru săptămâni în ferme din diferite regiuni ale țării, din Verona și Forli-Cesena, în nord, până în Latina (centru) și Legge, Matera, Ragusa, Siracusa, Salerno, Taranto și Vibo Valentio (sud).

Pe lângă cele 10 arestări, ofițerii au reținut 24 de persoane pentru urmărire penală, au blocat activitatea a patru ferme și au emis amenzi în sumă totală de 108.000 de euro.

Exploatarea lucrătorilor reprezintă o problemă serioasă în domeniile construcțiilor și agriculturii din Italia. Mare parte din miile de migranți africani care ajung în Italia în fiecare săptămână devin victime ale acestui fenomen, prin așa-zisul sistem „caporalato” controlat de mafie. În aprilie, organizația Medici pentru drepturile omului a publicat un raport privind o tabără din Calabria unde trăiau circa 2500 de culegători de citrice și pe care a numit-o „cel mai mare ghetou din Italia”, amintește DPA.

Anul trecut, Italia a adoptat o lege „anti-caporalato”, care prevede pentru traficanții care recrutează lucrători ilegali și pentru angajatorii lor pedepse cu închisoarea de la 1 la 6 ani și amenzi de 500-1000 de euro pentru fiecare lucrător angajat fără acte.

Agerpres