[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – Bonus donne 2018. Bonus pentru angajarea femeilor cu vârsta de peste 50 de ani

Bonusul este, în primul rând, un stimulent contributiv pentru companiile care angajează femei cu vârsta de peste 50 de ani, fără un loc de muncă și nu reprezintă o contribuție economică pe care statul italian o recunoaște femeilor pentru că sunt șomere.

Stimulentul este destinat angajatorilor și permite reducerea contribuțiilor la Inps și Inail datorate de către aceștia după angajarea persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani și aflate în șomaj.

Bonusul poate fi accesat și de companiile care angajează alte categorii de persoane, de orice vârstă, de exemplu, bărbați trecuți de 50 de ani care nu au mai lucrat de peste 12 luni sau persoane care locuiesc în zonele defavorizate din Italia (Basilicata, Calabria, Campania, Puglia, Sicilia și unele teritorii central-nord, inclusiv zonele în provincia Ferrara și Piacenza).

Măsura introdusă de legea Fornero și apoi abrogată și extinsă de INPS, prevede o reducere de 50% a contribuțiilor sociale pe care le datorează angajatorul pentru fiecare persoană șomeră și cu vârsta de cel puțin 50 de ani pe care o angajează. Acest bonus se acordă angajatorilor timp de 12 luni pentru contractele de muncă încheiate pe perioadă determinată și timp de 18 luni pentru contractele de muncă încheiate pe o perioadă nedeterminată.
Bonusul se acordă celor care angajează:
  • femei, dar și bărbați cu vârsta de peste 50 și care nu au avut un loc de muncă de mai mult de 12 luni;
  • femei (indiferent de vârstă) care locuiesc în zone defavorizate și nu au avut un loc de muncă de cel puțin șase luni;
  • femei (indiferent de vârstă și regiunea în care locuiesc) care nu au avut un loc de muncă de cel puțin șase luni, iar domeniul în care activează este caracterizat de șomaj accentuat și un număr mic de femei angajate.

Concret, domeniile în care numărul femeilor angajate este foarte mic sunt următoarele: agricultură, construcții, managementul deșeurilor, industrie energetică, manufacturare, transport și depozitare, servicii generale ale administrației publice și IT&C.

Sursa: GuidaFisco

Lasă un răspuns