[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – Catalina Oana Curceanu a câștigat premiul Emmy Noether în fizică

Primul cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare al Institutului de Fizică Nucleară din Frascati este Cătălina Oana Curceanu

Cercetătoarea a fost onorată cu prestigiosul premiu Emmy Noether oferit de Societatea Europeană de Fizică pentru anul 2017. Este un premiu pe care l-a obţinut pentru activitatea ştiinţifică şi de divulgare a activităţii ştiinţifice.

S-a născut în Brașov și a studiat fizica la București, iar la INFN lucrează din 1992. Premiul Emmy Noether are obiectivul să încurajeze şi să premieze femeile care lucrează în ştiinţă, să ofere modele pentru tinerele fete, să încurajeze să studieze ştiinţa.

Premiul a fost creat în memoria matematicienei germane Amalie Emmy Noether, considerată una dintre cele mai importante femei din istoria matematicii, datorita contribuţiilor aduse în domeniul algebrei şi al fizicii.

Cătălina Oana Curceanu este autoarea cărții „Dai buchi neri all’adroterapia. Un viaggio nella Fisica Moderna”/De la găurile negre la hadroterapie. O călătorie în fizica modernă, un manual de fizică, medicină, inginerie și informatică, care alimentează curiozitatea și rezolvă tainele într-un echilibru perfect între știință și actualitate.

Sursa: Gravita Zero

Foto: Internet

Editor: Luminita Mirela Negoita