[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – Câte zile libere pot avea îngrijitoarele și menajerele în caz de deces în familie?

Evenimentele familiale nefericite și numărul de zile libere plătite reglementate prin Contractul Colectiv de muncă pentru badante și menajere.

Îngrijitoarele și menajerele pot solicita 3 zile de permise plătite în caz de doliu sau boli grave (dovadă medicală) după cum urmează:

  • Soțul/soția sau separat legal.
  • Rudă de gradul II, chiar dacă nu locuiesc împreună
  • Membru de familie (decesul copilului, părinților, socrilor, bunicilor, fraților, surorilor)

Badantele sau menajerele pot solicita permisiunea prin notificarea angajatorului despre ceea ce s-a întâmplat și indicarea zilelor de absență.

Zilele de permise plătite pot fi utilizate în decurs de 7 zile de la doliu sau de la boala gravă.

Important: în timpul celor 3 zile de concediu nu trebuie să luați în considerare zilele de sărbătoare și zilele nelucrătoare (de exemplu duminica).

Nu se pot calcula ca zile lucrătoare zilele de permise plătite pentru doliu. În aceste zile muncitorul împlinește TFR, al 13-lea salariu, zilele de sărbătoare și vechimea în muncă.

Acordarea liberelor plătite nu conduce la diminuarea concediului de odihnă anual.

Angajatorul poate concedia legal lucrătorul numai în cazul în care acesta nu respectată obligația de a-l notifica pe angajator.

Dacă, în acord cu angajatorul, lucrătorul dorește zile de concediu fără plată, acest acord trebuie să fie scris și semnat de ambele părți.

Sursa: IlCercaBadante

Lasă un răspuns