[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia. Centrale termice cu probleme? Iată sfatul specialistului

Gabriel – Operator servicii energetice

 

Iată-ne din nou împreună cu cei ce sunt interesați de domeniul instalațiilor. Astăzi răspundem din nou la două întrebări. În cazul în care sunt mai multe, lăsați contactul vostru  whatsupp și încerc pe cât posibil să vă chem.

 

         Daniel P. din Ladispoli întreabă:

         „Locuiesc la ultimul etaj (3), am  gasit o centrală cu cameră deschisă la un preț super. Am vrut să o cumpăr dar un prieten cu care eram în acel moment m-a oprit, spunandu-mi că nu mai sunt legale. Mă întreb: dacă nu sunt legale, de ce se mai vând? Chiar există această lege sau pot să o cumpăr?”

         Dragă Daniel, legea, sau mai bine spus normativele, nu interzic montarea unei asemenea centrale, dar îți cer anumite lucruri. În primul rând este fundamental să duci fumurile de evacuare deasupra acoperișului sau să o legi la coloana de fumuri (daca exista) care duce pe acoperiș. În plus trebuie să faci analizele de fumuri și să completezi „Libretto di impianti” tradus caietul de instalații, despre certificat nu am spus nimic deoarece este obligatoriu. Sfatul meu este să cheltui acum, inițial, mai mult pe o centrală în condensație, după care fii sigur ca îți vei recâștiga banii. Gândește doar la diferența de căldură a fumurilor de combustie; 60 de grade condensația față de 135 de grade camera deschisă.

         Adrian P. din Anzio întreabă:

         Am făcut instalația electrică la un magazin chinezesc. Acum ei îmi cer proiect făcut de către inginer, care contactat a cerut 1100€. Nu le mai ajung certificatul de conformitate care mi-l dă un prieten (contra cost).

         Adrian, dragă, aici sunt două răspunsuri: în primul rând, dacă instalația trece de 6kw ești obligat să ți-l faci, iar costul este maxim 900€ (pentru inginer onest). E clar că depinde și de metratura magazinului. Sub 6 kw nu este nevoie de proiect de inginer, dar ai obligația să faci lista cu materialele utilizate și schema tabloului.

În aceeași temă:
https://www.emigrantul.it/italia-probleme-cu-mutarea-contuarului

Lasă un răspuns