[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – Cum îți schimbi rezidența fiscală ca să nu mai plătești taxe în România

Din 2018, cetățenii care intenționează să plece din țară pentru mai mult de șase luni vor risca să fie amendați dacă nu notifică Fiscul în prealabil prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală.

Rezidența fiscală, spre deosebire de cetățenie, este unică: o persoană, în decursul unui an, poate avea rezidența fiscală într-un singur stat.

Pentru a schimba rezidența și a scăpa, astfel, de obligativitatea plății taxelor, inclusiv a contribuției de asigurări sociale de sănătate în România (CASS), conform art. 15 din Ordinul 74/2012, o persoană rezidentă în România trebuie să înregistreze, cu 30 de zile înaintea plecării, formularul din Anexa 2 la autoritatea fiscală competentă, dacă nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/locuinței permanente.

Dacă ulterior înregistrării formularului, persoana rezidentă cu domiciliul în România dovedește schimbarea rezidenței într-un stat într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri, aceasta va anexa și certificatul de rezidență fiscală emis de autoritatea competentă a statului care il consideră rezident fiscal.

Persoana cu rezidență și domiciliu în România va continua să fie considerată rezidentă în România, având obligația plății impozitelor pe diferitele tipuri de venituri până la sfârșitul anului calendaristic în care a făcut dovada schimbării rezidenței fiscale în alt stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri.

Persoana cu rezidență și domiciliu în România, care pleacă într-un stat cu care România nu are încheiată o conveție de evitarea dublei impuneri, completează formularul Anexa2_OMFP74-2012_255 și este obligată în continuare să plătească impozitul pe veniturile obținute din orice sursă (din România sau din afara ei) pentru anul calendaristic în care părăsește țara, precum și pentru următorii trei ani calendaristici.

ANAF a publicat recent un Ghid privind rezidența fiscală a persoanelor fizice, document ce poate fi consultat aici.

 

Lasă un răspuns