[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – Cum vă pot ajuta sindicatele?

Cetăţenii români care lucrează pe teritoriul Italiei se pot prezenta și înscrie la un Sindicat, principala funcție a sindicatelor fiind aceea de a reprezenta lucrătorii pentru a le fi respectate drepturile. Înscrierea la un sindicat prezintă multiple beneficii cum ar fi:

  • avocatul gratuit, chiar din momentul primirii contractului;
  • declarația de venit se poate face gratuit;
  • alte practici administrative.

Sindicatul la care vă afiliaţi, ai căror funcţionari, jurişti şi avocaţi vă pot consilia şi apăra interesele, cu o retribuție de 10% din suma ce ar trebui să o primiți în cazul unui litigiu. Înscrierea la Sindicat costă în jur de 100 de euro/an.

Vă puteți adresa de asemenea și instituţiilor de asistenţă denumite „Patronati”, care potrivit Legii, oferă asistenţă gratuită sau Inspectoratului Teritorial de Muncă (Direzione Provinciale del Lavoro) pentru a denunța comportamentul ilegal al angajatorului.

Angajatorii profită de situația financiară dar și de criza de pe piața muncii și constrâng lucrătorii să accepte munca la negru, dar și remunerație inferioară. Nu acceptați munca la negru!

Munca la negru presupune omisiunea de a plăti contribuţiile de asigurări sociale, delict prevăzut de legea italiană nr. 638/11.11.1983, art.2, alin. 1-bis „reato di omesso versamento delle ritenute previdenziali e assicurative sulle retribuzioni dei lavoratori dipendenti„.

Atenție la agențiile false!

Sindicatele din Italia au reușit să descopere agenții false care nu erau înregistrate la Camera de Comerț și nu aveau autorizație. Ele se ocupau cu recrutarea îngrijitorilor. Badantelele erau înșelate cu salarii mai mici decât salariile minime, s-au găsit nereguli mari în „busta paga”,  contribuţiile de asigurări sociale nu erau plătite etc.

Pentru a fi ajutați, trebuie să denunțați neregulile cu privire la raportul de muncă, doar așa sindicatele pot interveni, în baza legilor, pentru a opri aceste escrocherii.

Rețineți:

  • Nu semnați contractele fără să le citiți cu atenție!
  • Dacă observați nereguli legate de înregistrarea la INPS, vă rugăm să denunțați.
  • Salariile minime trebuie respectate, altfel contactați sindicatul.

Acest articol dorește să acorde atenție acestui fenomen larg răspândit: munca la negru și agenții fantomă care înșală angajatori și angajați cu contracte false sau iregulare.

Cele mai mari confederaţii sindicale italiene sunt:

  • CGIL (Confederaţia Generală Italiană a Muncii);
  • CISL (Confederaţia Italiană a Sindicatelor Libere);
  • UIL (Uniunea Italiană a Muncii).

Lasă un răspuns