[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – Drepturile angajatelor care suferă de dureri menstruale

Dismenoreea reprezintă durerea din timpul menstruatiei, localizată în abdomenul inferior. La unele femei, durerile menstruale sunt ușoare; la altele, în schimb, sunt severe și împiedică activitățile cotidiene.

Italia va deveni prima ţară europeană care va acorda concediu lunar plătit fiecărei femei angajate, aflate în perioada menstruaţiei, scrie presa italiană. Un proiect de lege care ar putea obliga angajatorii să acorde un „concediu menstrual” de trei zile.

Ediția italiană a revistei pentru femei Marie Claire a descris legea ca fiind „un standard al progresului și al durabilității sociale“. Italia are cel mai scăzut procent din Europa la capitolul femei angajate-61%, comparativ cu media europeană de 72% şi există temeri că legea va descurajarea angajarea femeilor. Angajatele vor avea nevoie de un certificat medical care să ateste că suferă de dismenoree.

Pentru a obține cele trei zile de concediu cu plată, angajata trebuie să meargă la doctor, să obțină un certificat și să-l trimită la Inps și la angajator, ca în cazul oricărei boli.

De „concediu menstrual” pot beneficia toate angajatele cu contract de muncă, cu normă întreagă sau part time, contract pe timp determinat sau nedeterminat, contract proiect.

În cazul în care proiectul de lege primește undă verde în Parlament, această certificare trebuie depusă până la data de 30 ianuarie și reînnoită până la data de 31 decembrie a fiecărui an.

Sursa: La Legge Per Tutti

Lasă un răspuns