[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia. În noul contract de muncă, „badantele” devin „asistente familiale”

O înțelegere asupra celor circa 860 de mii de lucrători angajați în regulă în casele italienilor a fost siglată între asociațiile angajatorilor (Fidaldo e Domina) și sindicatele Filcams Cgil, Fisascat Cisl, UILTuCS, Federcolf, potrivit publicației IlFattoquotidiano.it. Aceasta va intra în vigoare de la 1 octombrie 2020. 

Cele care îngrijesc bătrânii, copiii sau fac curățenie în casele italienilor nu vor mai fi chemate colf sau badanti, ci asistente familiale

Acordul părților aduce și o altă noutate: mai multe beneficii pentru cei care trebuie să angajeze un al doilea îngrijitor pentru persoanele care nu sunt autosuficiente și creșteri salariale pentru cei care au grijă de ei. Acestea sunt principalele inovații introduse de noul Acord colectiv național pentru sectorul intern.

De acest acord vor beneficia cei aproximativ 860.000 de lucrători obișnuiți din sector. Numărul lor însă se procinează că este mult mai mare, ajungând la circa două milioane, dacă luăm în considerare estimările privind pe cei nedeclarați.

Expirat în 2016, noul contract colectiv va intra în vigoare la 1 octombrie 2020. 

Menajerele și îngrijitorii vor fi numiți „asistenți de familie” și vor fi așezați în patru niveluri diferite în funcție de abilitățile și îndatoririle lor, privind mai ales lucrarea de îngrijire a copiilor și a persoanelor care nu sunt autosuficiente. Principala distincție este între cei care administrează casa și cei care au grijă de alte persoane. 

Vor fi introduse concesii pentru familiile care au persoane dependente și care trebuie să angajeze un al doilea îngrijitor care să urmeze aceste persoane 24 de ore pe zi și șase zile pe săptămână. Creșterea salariului prevăzută din ianuarie este de 12 euro pe lună pentru nivelul B super (ceea ce aduce minimul contractual pentru o persoană care coabitează la 880 de euro pe lună), dar se așteaptă salarii mai mari dacă aveți grijă de oameni care nu sunt autosuficienți, copii sau vârstnici. În special, se acordă o alocație (de la 100 de euro la aproape 116 euro) în cazul copiilor cu vârsta de până la șase ani. Lucrătorilor care dețin atestate de calificare li se va acorda, de asemenea, o indemnizație suplimentară de până la 10 euro pe lună.

În ceea ce privește cursurile de formare profesională, se introduc încă 24 de ore de zile libere, pe lângă cele 40 deja existente.

Lasă un răspuns