[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – Îngrijitoare și menajere, o muncă grea și periculoasă

În Italia, meseria de îngrijitoare sau de menajeră este grea și periculoasă, spune Francesca Alice Vianello, jurnalist la Ingenere.it.

Această meserie a luat naștere și a evoluat ca un răspuns privind îmbătrânirea societății italiene. Îngrijitoarele și menajerele desfășoară o activitate distrugătoare și periculoasă. Ele trăiesc o dramă continuă, din cauza condiţiilor uneori inumane în care sunt obligate să lucreze.

De asemenea, numeroasele studii privind îngrijitoarele și menajerele nu au investigat cu exactitate implicațiile pe care aceaste meserii le au asupra sănătății.

Potrivit sociologilor, un punct important privește corelația pozitivă dintre nivelurile ridicate de disconfort psiho-fizic și implicarea în muncă: badantele care lucrează mai mult de opt ore pe zi și care nu au ore de odihnă sau care folosesc orele de odihnă pentru a face alte activități sunt mai afectate de probleme de sănătate, cum ar fi dureri de spate, insomnie, anxietate și depresie. Muncesc mult pe bani puțini.

În plus, există niveluri mai mari de „distrugere a sănătății” în rândul femeilor care lucrează „fissa”, ( la fix, n.r. – îngrijitoare fixă). Practic, pentru cine acceptă o astfel de muncă, înseamnă că este dispus să-şi sacrifice libertarea personală şi intimitatea, locuind şi muncind în casa persoanei asistate.

Este o condiție de viață și de muncă caracterizată prin dezechilibru, între orele de muncă și cele de odihnă, care favorizează dezvoltarea unor probleme de sănătate care decurg din prelungirea zilei de lucru și intensificarea volumului de muncă.

Adesea badantele sunt afectate de sindromul burnout.

Sindromul burnout este un tip de stres tipic profesiilor de îngrijire, care constă în epuizarea emoțională pentru cei care au o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu persoane vârstnice. Conduce la scăderea performanțelor la locul de muncă, afectează relațiile cu cei din jur și calitatea vieții.

Protecția drepturilor și a sănătății îngrijitorilor de familie și, cu ei, a tuturor profesiilor de îngrijire poate să pornească de la recunoașterea valorii sociale și economice a muncii reproductive în toate articulațiile sale și de la construirea unui nou model de bunăstare inclusiv cu scopul de a asigura bunăstarea atât a celor care îi îngrijesc cât și a celor care sunt îngrijiți, a concluzionat sociologul Francesca Alice Vianello.

În anul 2016 erau aproximativ 860.000 de lucrători casnici, în scădere cu 3,1% față de anul precedent.

Lasă un răspuns