[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – Îngrijitoarele și menajerele în vizorul Gărzii de Finanțe

S-au intensificat controloalele Gărzii de Finanțe. În vizor sunt îngrijitoarele, menajerele, toți lucrătorii casnici, a anunțat miercuri, 6 decembrie, Ministrul Economiei și Finanțelor din Italia, Pier Carlo Padoan.

Lucrătorii casnici vor fi supuși unor controale efectuate de Guarda di Finanza care se va folosi de datele prezentate de Inps și Agenzia delle Entrate. De această dată, însă, controalele nu vor viza cazurile de muncă ilegală, ci sustragerea de la plata impozitului pe venit. În atenția Fiscului vor fi în special lucrătorii casnici care dețin un contract de muncă legal înregistrat.

Această problemă adusă în atenția Guvernului se referă la faptul că sectorul casnic reprezintă o categorie specială de muncă subordonată, care nu prevede obligații fiscale pentru angajator. Angajatorii au obligația de a plăti trimestrial contribuții INPS în favoarea lucrătorului casnic, fără să mai plătească alte impozite pe venitul acestuia.

În concluzie, această categorie este supusă unei „autotaxe”, impozitele calculate fiind datorate în baza declarațiilor fiscale prezentate anual.

Pe baza datelor obținute au fost întocmite liste de lucrători casnici, menajere și badante care nu și-au depus declarațiile fiscale, provocând astfel evaziune fiscală, o infracțiune care poate duce la închisoare. Nu sunt puține cazurile de evaziune prezentate de Garda de Finanțe, de venituri omise și impozite neplătite.

Ministrul Pier Carlo Padoan a declarat, în baza datelor furnizate de Garda de Finanțe, că majoritatea evazionistelor provin din Europa de Est. Acestea beneficiază de toate serviciile oferite de stat și nu plătesc impozit. De cele mai multe ori veniturile încasate sunt trimise prin agenții tip Money Transfer în țările de origine.

Money.it

 

 

 

 

Lasă un răspuns