[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – între cultură, diplomație și realități covârșitoare la Săptămâna Culturii Italiene de la București

 

Astăzi se încheie Săptămâna Culturii Italiene organizată de Facultatea de Limbi și Literaturi Străine în Cadrul Universității din București. Activitățile s-au desfășurat  între 19 și 25 februarie sub formă de conferințe, dezbateri, întâlniri cu numeroase personalități importante,  momente artistice și de manifestare culturală.

Un loc important în cadrul activităților l-au ocupat relațiile diplomatice româno-italiene și prezența instituțională a Italiei în spațiul românesc. Ambasadorul Italiei în România, Es. Marco Giungi, a deschis manifestările vorbind despre o sintonie a culturilor celor două țări și s-a declarat plăcut surprins de multitudinea de persoane care vorbesc Italiană în România. Manifestările au fost încheiate oficial prin intervenția Nunțiului Papal la București Mons. Miguel Maury Buendia care a vorbit despre relațiile diplomatice dintre România și Sfântul Scaun ce își vor sărbători centenarul în 2020, alături de doi foști ambasadori ai României la Sfântul Scaun – Bogdan Tătaru Cazaban și Teodor Baconschi.

O deosebită atenție a fost acordată și temei migrației române în Italia, tratată la o masă rotundă în ziua de marți 20 februarie cu specialiști din domeniu. In prima parte a întâlnirii discuția a fost moderata de prof.dr. Dumitru Sandu,  director al Centrului de Studii pentru Migrație  din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială și de dr. Marian Bojincă. Aceștia au prezentat grafic și statistic situația migrației românilor pe plan internațional, discuțiile axându-se apoi pe subiectului “drumului italian”. Dintr-un recensământ realizat în 2011 de către INS pe un eșantion de 1,1 migranți, a reieșit că în Italia se emigrează cu precădere din toate județele Moldovei cu excepția Sucevei (procentele cele mai mari fiind în Neamț, Vrancea și Bacău) și din zona Olteniei (Dolj și Gorj), aceasta fiind printre destinațiile preferate de români, alături de Spania, Italia sau Germania. De asemenea, emigranții provin preponderent din localități sărace și fac de cele mai multe ori parte din clasa constructorilor și din sectorul domestic. Conform unui sondaj condus de Eurobarometru privind atașarea socială la o țară alta decât cea natală, românii rezultă a fi cel mai atașați de Italia, după aceasta urmând Germania. Dr. Marian Bojincă a vorbit despre o migrație circulară, progresivă care în anumite contexte s-a transformat în stil de viață și mijloc de succes. Ambasada României la Roma, parteneră a Săptămânii Culturale, a furnizat cu această ocazie date oficiale conform cărora numărul românilor în Italia a fost cu 18 mii mai mare  în 2017 față de anul trecut cu creștere în Nord, Sud și în insule, orașele preferate fiind metropola Roma, Torino, Milano, Padova. Ponderea este mai mare în ceea ce privește femeile, iar dintre activitățile deschise de străini, 22% sunt deținute de români, un număr de 4800 de firme. De asemenea, numărul copiilor români înscriși în școlile italiene este în creștere. În cea de-a doua parte a întâlnirii a avut loc prezentarea cărților pe tema migrației – Fetița care se juca de-a Dumnezeu de Dan Lungu, în prezența acestuia, și Cireșe Amare de Liliana Nechita.

Cea din urmă a furnizat un material video emoționant cu privire la scrierea sa și la experiența străinătății. Aceasta a declarat că după mulți ani de stat în Italia încă nu-și găsește locul în această țară, încercând dinadins să-și recreeze spațiul natal. Autoarea vorbește despre părăsirea țării ca despre o mare durere, un trai continuu între două lumi și prin romanul său, își propune să dezvăluie umilințele și sentimentul de abandon trăite de emigranți. Dan Lungu împărtășește experiența sa de explorare a mediului de viață al românilor din Italia.

Romanul său se axează pe migrație și fenomenul copiilor abandonați de către părinții ce pleacă să muncească în străinătate, subiectul fiind produsul unei cercetări sociale și nu a unei experiențe trăite în prima persoană ca în primul caz. Pe marginea acestui subiect a intervenit psiholog Maria Iordănescu care a vorbit despre realitatea tristă a acestor copii și lipsa pe care o resimt când unul sau ambii părinți pleacă de lângă ei într-un moment important al dezvoltării lor.

Serena ȚENEA

 

Lasă un răspuns