[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – O fetiță de 4 ani a murit de MALARIE la Brescia

Un copil de patru ani a murit de malarie cerebrală, în nordul Italiei. Medicii au descris moartea ca fiind una foarte misterioasă, în condiţiile în care nu s-au înregistrat alte cazuri de îmbolnăvire în regiune, iar fetiţa nu a călătorit în zone unde trăieşte tipul de ţânţar ce provoacă boala

Sofia Zago a murit la Brescia, sâmbătă noapte, după ce a fost dusă la spital cu febră mare. „Este pentru prima dată în cariera mea de 30 de ani când văd un caz de malarie originând din Trentino“, oraşul unde stătea fata, aflat la poalele Alpilor, a declarat medicul Claudio Paternoster, specialist în boli infecţioase care a tratat-o pe copilă.
Începând din anii ’50, când mlaştinile infestate cu ţânţari din ţară au fost asanate, Italia nu a mai înregistrat cazuri de malarie.

În Italia nu trăieşte ţânţarul anofel, care provoacă malaria cerebrală – cea mai gravă formă de boală a sângelui. Însă, în condiţiile în care luna august a fost extrem de călduroasă, unii se tem că este posibil ca specia să fi ajuns în Peninsulă.
Una dintre ipoteze că un ţânţar care transmite boala a ajuns în Italia la bordul unui avion. O altă variantă este ca Sofia să se fi infectat de la unul dintre cei doi copii trataţi de malarie la un spital din Trento, după 15 august.
Cei doi s-au îmbolnăvit în Africa şi s-au vindecat. Sofia fusese internată acolo pentru diabet. Pe de altă parte, ea nu a stat în acelaşi salon ca cei doi copii infectaţi şi nu a primit transfuzii de sânge.
Parazitul Plasmodium Falciparum, transportat de ţânţarul anofel, poate omorî un om în 24 de ore. Aproximativ 438.000 de oameni au murit de malarie în 2015, în 95 de ţări tropicale, scrie Corriere della Sera.