[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia, o țară de bătrâni și badante

În prezent, în Italia, sunt peste 1.650.000 de îngrijitoare străine.

grafic

Conform cifrelor  publicate de unul din cele mai mari centre de statistică, în următorii ani, cel puțin alte 500.000 de îngrijitoare vor fi cerute de piața forței de muncă și va fi o tendință de creștere până în anul 2030, când 8 milioane de italieni vor avea nevoie de asistență la domiciliu.

În Sardinia, potrivit datelor de la INPS (care nu iau în considerare prezența tuturor agențiilor), sunt în jur de 20.000 de îngrijitoare. Cel puțin 50% dintre ele lucrează fără contract de muncă, fără protecții, fără drepturi sau contribuții. Se lucrează la negru, termen care a înlocuit cuvântul muncă în dicționar.

În Italia, cea mai mare concentrație de îngrijitoare o constituie filipinezele și româncele. Deși integrarea se face aparent ușor, vine un moment în care chiar și femeile din Sardinia, pentru nevoile familiale, redescoperă munca ăn casă, chiar și în calitate de lucrători pe piața internă, precum îngrijitorii.

PUBLICITATE CREDITE EXTRABANCA

Ca urmare a intrării în vigoare a Actului de muncă ( Jobs Act),  au fost reduse rețelele de securitate socială urmând ca, din 2016, muncile casnice să aibă mai puțină certitudine. Deja, media de viață a unui însotitor în aceeași familie se află între unu și doi ani.

Raportul de muncă familie-îngrijitoare are mai multe aspecte critice care nu sunt prevăzute contractual, în special, caracterul obligatoriu a sarcinilor. Familiile au tendința de a transfera înainte de semnarea contractului, alte taxe și responsabilități, indiferent de consecințe.

Îngrijitoarele cer un respect mai mare asupra modului de lucru prin activități de control mai eficiente de către autoritățile locale (de exemplu, în ceea ce privește zilele libere), supravegherea rasismului și a discriminării la locul de muncă.

In Italia, directiva europeană Bolkestein privind libera circulație a lucrătorilor din UE, este greșit implementată. Prin urmare, apar anumite forme de concurență în ceea ce privește tarifele și costurile forței de muncă, chiar și în rândul lucrătorilor casnici.

 

Traducerea și adaptarea unui articol semnat de Marco Fois.