[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – Pensie socială 2018

„Assegno sociale”, alocația sau pensia socială, este o prestaţie acordată de sistemul italian de protecţie socială, ce a fost instituită pentru a ajuta cetățenii italieni, comunitari sau extracomunitari cu reședința pe teritoriul Italiei, ce se află în condiții economice dezavantajoase, cu un venit mic, foarte mic sau inexistent.

Pensia socială se calculează în baza veniturilor cetățeanului iar în cazul cetățenilor căsătoriți, veniturile celor doi sunt cumulate și nu trebuie să depășească plafonul maxim stabilit de lege.

Cine poate cere pensie socială? Pentru a cere pensie socială este necesar să respectați câteva condiții:

  • solicitantul trebuie să aibă minimum 66 ani și 7 luni: vârstă valabilă pentru bărbați și femei, de la 1 ianuarie 2018;
  • cetățenie italiană sau comunitarii cu reședința efectivă în Italia, înscriși la Serviciul de evidenţă a populației – „anagrafe” din cadrul Primăriei (se poate prezenta inclusiv „carta di soggiorno” – permis de ședere);
  • cetățenii cu reședința efectivă, stabilă și continuă pe teritoriul italian timp de cel puțin 10 ani;
  • cei fără venit sau venituri mai mici decât limitele stabilite de lege. Pentru alocația socială 2018 limita de venit este egală cu 5.824 de euro pe an, sau 11.649,82 pentru persoanele căsătorite.

Valoarea pensiei sociale din Italia în  anul 2018 este egală cu 453 de euro și este plătită, pentru 13 plăți lunare: așadar, suma anuală este de 5,889 de euro. Pensia socială poate fi integrală sau redusă, în funcție de venitul deținut.

Cererea de solicitare a alocației sociale poate fi trimisă exclusiv în modul electronic, prin următoarele canale:

  • pe site-ul www.inps.it: Servizi online>>Servizi per il cittadino>> Domanda di Prestazione Pensionistica (Pensione, Ricostituzione, Ratei) e Certificazione (salvaguardia, diritto a pensione).
  • telefonic – sunând la numerele de telefon: 803164 (apelabil gratuit de la un telefon fix), 06164164 (apelabil de la un telefon mobil);
  • apelând la serviciul oferit de un Patronat care va transmite cererea dumneavoastră online, gratuit.

Sursa: lavoroeconcorsi.com

 

Lasă un răspuns