[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia. Probleme cu mutarea contorului? Iată sfatul specialistului

       Se întâmplă deseori se ne aflăm în fața unei situații mai greu de gestionat fără ajutorul profesioniștilor în domeniu. Un contor de gaz sau de curent, o instalație de apă de certificat, o garanție a lucrărilor… Toate acestea țin de ceea ce se numește specialistul care știe și dă certificat pentru o lucrare bine executată.

      La cererea multor muncitori, dar și a multor români care și-au cumpărat case în Peninsulă, ziarul Emigrantul a hotarat sa dea suport concetățenilor cu privire la ajutor tehnic în privința instalațiilor. Și nu de la sine-putere, ci cu ajutorul unui specialist în domeniu.

GABRIEL B. – Operator servicii energetice

       În acest material, răspundem la două întrebări care sau reprezentat cu insistență.

Daniel C. din Frosinone (RM)

      „Au mutat contorul de gaz din bucătărie pe balcon. Acum mi se cere sa fac proiect. Nu înțeleg, nu le mai ajunge certificatul de conformitate?”

      Draga Daniele, din pacate normativa UNI 7129/15 spune clar: în caz de orice fel de modificare a instalației de gaz (și nu numai), tehnicianul este obligat să lase, pe lângă certificatul de conformitate, și documentele tehnice obligatorii. Pe certificat ai de ales între 5 opțiuni:          1. instalație nouă (nuovo impianto),

        2. transformare (trasformazione),

        3. mărire (ampliamento),

        4. întreținere extraordinară (manutenzione straordinaria) și

        5. altele (altro).

        În cazul tău vorbim și de sigilarea contuarului din partea Italgas. Aici, vrei nu vrei, trebuie sa completezi si modulele 40/14.

Emil C. din Zagarolo (RM)

        „Am un arhitect care mă face sa sparg zidul din nou, ca sa pun o lumină de urgență. Am facut o gramadă de apartamente dar nimeni nu mi-a cerut așa ceva”

        Dragă Emil, din pacate are dreptate. Noua normativa CEI 64-8 V3 regulamenteaza în baza nivelului instalatiei, până la 100 de mp/nivel 1 cere una, nivel 2 sau 3 cere doua. Peste 100 de mp obligatia este de două puncte lumină pentru nivelul 1 si 3 puncte lumină pentru nivelul 2 sau 3. Totuși, țin să-ți spun că sunt considerate lumini de urgență și cele incluse în locul unei prize schuko. Sper ca ai predispus vreo priză în plus pe coridor.

         În speranța ca v-au fost utile sfaturile mele, vă doresc o săptămână plăcută și vă las numărul pentru alte nelămuriri: 373.5067027

Lasă un răspuns