[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia. Profesori universitari din Florența condamnați pentru plagiatul descoperirii unei studente

florentaPatru profesori de la Universitatea din Florența, Anna Maria Papini, Francesco Lolli, Paolo Rovero e Mario Chelli, toți implicați într-un laborator de cercetare, au fost condamnați de către Curtea de Conturi din Toscana la despăgubirea propriei universități pentru drepturile de autor ale unui brevet realizat de o studentă tot a aceleiași universități, potrivit repubblica.it

Curtea de Conturi a impus Universității să plătească studentei 153.000 de euro (aceasta este acum cercetătoare la Milano) iar profesorii 77.000 de euro ca daune venituri provocate administrației instituției școlare.

Potrivit judecătorilor contabili, care au preluat reconstrucția tribunalului civil din Milano, – secția specializată în proprietăți industriale și intelectuale- tânăra cercetătoare individuase un compus chimic denumit „scrumble” util pentru depistarea și tratarea bolii. Aceasta în timpul cercetărilor sale pentru teza de absolvire a facultății, coordonată de profesoara Papini care era și directorul centrului de cercetare.

Practic, studenta a descoperit acest inovativ kit de diagnoză și tratament pentru scleroza multiplă dar profesorii l-au folosit și publicat fără a cita autorul nici singular, nici drept co-autor. 

Cazul judiciar a început în 2005 când studenta a cerut seamă de cum s-au folosit descoperirile sale puse în teză, la sfârșitul anilor 90. Numai  că lucrurile s-au lungit. Un studiu de avocatură din Roma a tentat și reușit să-i recunoască rolul său în justiție. Numai că profesorii din Florența au refuzat iar procesul s-a mutat la Milano. În acest caz, avocații părții lezate, a studentei, au propus o tranzacție de 90.000 euro, acceptată de avocații Universității din Florența. Profesorii direct implicați însă au refuzat, aceasta prin 2012. Astfel, totul a trecut în mâna Curții de Conturi,  suspendată o perioadă în așteptarea apelului care, judecat în februarie 2016, dat fiind faptul că Universitatea din Florenza a decis să nu mai facă recurs și să plătească o sumă mult mai mare, s-a stabilit plata sumei de 153.000 d eeuro.

„Opoziția încăpățânată față de instanță și față de propunerile făcute conferă o conotație de iraționalitate a deciziilor luate, scria Curtea de Conturi, dezmințite de expertizele și rezultatele a două grade de judecată”.