[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia protestează

14.11.2014

1

În timp ce primul-ministru italian Matteo Renzi a mers la București să țină trena ”prietenului Victor” pentru alegerile de duminică, italienii, nemulțumiți de politica și de economia țării occidentale care o duce cel mai rău în Europa, s-au pregătit să iasă în stradă.

Orașe în haos astăzi din cauza manifestațiilor organizate de către sindicatele italienești, FIOM, COBAS, sindicatele autonome, studenți și concediați, activiști pentru drepturi civile sau exponenți ai cetrelor sociale. Ziua a fost marcată și de o grevă generală în centru-nord a muncitorilor metal-mecanici din industria de profil. Fostul primar al Florenței se mișcă pe un teren tot mai minat iar afirmația făcută la București ”meciul este închis” cu privre la discuțiile și modificările din legea muncii l-au costat ample manifestări în piețele Italiei. 20 de orașe s-au umplut cu demonstranți iar forțele de ordine au făcut cu greu față asalturilor acestora.

manifestatii 2

Bannerul din fruntea coloanei de manifestanți din Capitala Italiei a avut ca protagoniști pe Susana Camusso, secretarul general al CGIL și pe Maurizio Landini, secretarul FIOM. Dezordini majore au avut loc la Roma,  Milano, Padova, Pisa, Genova, Bergamo, Bari, Palermo, Torino. Demonstranții s-au luptat cu forțele de rodine aruncând petarde, ouă, pietre, distrugând mai multe mașini și rănind mai mulți polițiști. Polițiștii au răspuns cu bastoane și gaze lacrimogene.

Câteva zeci de studenți au primit îngrijiri medicale la Milano. La padova șeful chesturii a primit o lovitură în față iar la Roma manifestanții s-au urcat în vârful Colloseumului. 20 de zboruri anulate la Fiumicino.

foto: repubblica.it