[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia, protestul laptelui: „Procesatorii nu pot să facă brânzeturi cu laptele românesc!”

„Qui non è questione di soldi, che servirebbero solo a tamponare l’emergenza, ma di strutturare un rapporto con le aziende di trasformazione che non possono fare formaggi con il latte romeno” spun crescătorii de oi din Sardinia supărați pe procesatori italieni care cumpără laptele din România. (Aici nu e chestiune de bani, care-ar fi necesari numai să astupe situația de urgență, ci de a restructura un raport cu societățile de procesare care pot să facă brânzeturi cu laptele românesc)


Protestul ciobanilor din Sant’Antioco foto ANSA/ MANUEL SCORDO

Zilele acestea în Sardinia dar și în Piața Montecitorio, la Roma, crescătorii de animale, ciobanii în special, au trecut la proteste față de prețul prea mic al laptelui. Ajuns la 0,50 €/l, acesta nu acoperă nici cheltuielile de producție care sunt de circa 0,70€/l, lucru care a înfuriat această categorie agricolă. Oamenii au ieșit pe străzi, au blocat căile rutiere aproape în întreaga insulă Sardinia, au aruncat peste 1.000.000 de litri de lapte pe străzi, au blocat chiar o cisternă căreiai i-au deschis robinetele a 3.000 de l de lapte… Proteste continuă până la găsirea unei soluții din partea Guvernului italian cu care pastorii sarzi se vor întîâlni astăzi, 12 februarie.

Sardinia are circa 12.000 de ferme agro-pastorale, cu 2,6 milioane de ori – adică aproape jumătate din efectivele ovine ale Italiei- și care furnizează mai bine de 3 milioane de hectolitri de lapte, mai mult de 50% din acesta fiind destinat cunoscutei brânze maturate „pecorino romano” (DOC).

Rodica Ciobotaru

Lasă un răspuns