[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia reduce cu 50% birocrația producției vinului

vin
Il Messaggero din 28 noiembrie care vorbește despre Textul Unic pe Vin

Ușor de băut dar dificil de făcut. Acesta este vinul, iar italienii sunt printre cei care știu cel mai bine acest lucru. Nu întâmplător.

De câțiva ani Italia este cel mai mare producător de vin din lume, depășind Franța, cu o producție de 47,4 milioane de hl în 2015. Acest sector este cel care facturează 14 miliarde de euro anual din care 5,4 miliarde din exportul.

Birocrația și compexitatea legislației dedicată producției vinului făcea ca pentru o singură sticlă de vin îmbuteliat să existe circa 70 de reguli. Mai mult, pentru aceasta un viticultor consumă anual circa 100 de zile de muncă, doar pentru a urma legile, și trebuie să deschidă ușile a 20 de instituții pentru a putea comercializa această sticlă.

Lucrurile ar trebui să se schimbe, potrivit noului pachet legislativ care va simplifica cu un minim de 50% toate aceste proceduri. „Testo Unico sul Unico” (Textul unic pe vin) este noua lege care va avea 90 de articole și a fost aprobată de Camera Deputațlor Italiană în unanimitate: drapta, stânga, centru și oricare altă formațiune politică.

Legea, potrivit ilmessaggero, va veni în special în ajutorul micilor producători care nu vor mai avea nevoie de consultanțele legale stufoase și scumpe pentru producerea și comercializarea vinului îmbuteliat.

Există și un plan de protejare a viței-de-vie autohtone care este adevărata bogăție a producției enologice italiene.

Se preconizează astfel că noile măsuri vor permite și o creștere a exporturilor, care vor atinge, în 2020, cirfra de 7 miliarde euro.