[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia. Românii se simt discrimanți de Legea Siguranței

Sosit la Roma „într-un suflet” și prezent la o biserică dar și la un post de televiziune, deputatul și președintele PMP Eugen Tomac a început campania electorală „într-un moment delicat pentru români”.

       Eugen Tomac, „a venit într-un suflet la  Roma, într-un moment delicat” pentru că  „românii au această apăsare, nedumerire: de unde a năvălit această problemă a înmatriculărilor?. Sunt de acord că o lege trebuie respectată dar nici o lege nu trebuie  implementată cu brutalitate le-a spus românilor deputatul la un eveniment artisitic. Voi face tot ce îmi stă în putință ca om politic pentru ca niciun român să se simtă discriminat sau nedreptățit. Asta nu înseamnă că nu trebuie să respectăm legile italiei.” Mai mult, într-un alt video filmat la Coloseum, deputatul spune că i-a transmis vice-premierului Salvini o scrisoare în care-i spune că „noile modificări la codul rutier îi nedreptățesc pe români”.

 

       

      Despre modificarea Decretului-Lege în Lege 132/2018 s-a vorbit și răsvorbit în presa scrisă, audio și video italiană cât și în cea românească, iar românii nu au fost „luați prin surprindere” și nici discriminați nu se pot considera.

       Legea nu este „ad personam” sau „ad populus”. Este pur și simplu o lege modificată și actualizată la necesitățile actuale ale circulației autovehiculelor în Italia care s-a văzut viciată în ultimii ani.

       Deschiderea frontierelor și „închiderea unui ochi” a legiuitorilor și executorilor legii au făcut ca în Italia să intre multe mașini cu numerele țărilor nou intrate în UE, România și Bulgaria in primis. În Italia trăiesc și muncesc peste 5.800.000 de cetățeni străini (Raportul IDOS), un sfert din aceștia fiind români și bulgari, mulți dintre aceștia folosind mașinile înmatriculate în țările lor. Cum nivelul de trai și taxele sunt diferite, în funcție de nivelul de dezvoltare al fiecărei țări, românii și bulgarii au asigurări de 10 sau chiar 20 de ori mai mici decât cele din Italia.

 

         Dincolo de faptul că în Italia asigurările se pot considera „un furt intituționalizat” iar companiile fac loby și carteluri pentru a se proteja, italienii au început să miroasă afacerea și să-și înmatriculeze, – în specical cei din nord -, bolizii lor pe la noi sau prin Bulgaria. Asta înseamnă că la un Ferrari sau un Lamborghini să nu mai plătească bollo, superbollo, asigurări de mii de euro și nici amenzile să nu le mai vină acasă.

 

         Un alt fenomen de combătut cu această lege este cel al „caporalatului”, adică al muncii la negru ținute sub control de  „caporali”, acei recrutori clandestini din zonele agricole ale sudului Italiei care duc la muncă sclavii cu furgoane înmatriculate pe nume fictive sau ale cine știe cui de prin România și Bulgaria, greu de depistat, greu de amendat și recuperat banii  pe amenzi, greu de urmărit și găsit mașinile fugite de la locul accidentelor.

 

         Și, nu în ultimă instanță, la un număr foarte de mașini cu numere străine există și o sumă mare pe care asigurările și statul italian le pierd în fiecare an.

 

         Pentru a nu mai vorbi de controlul teritoriului și al persoanelor plecând de la numărul de înmatriculare al mașinilor. Dealtfel, dincolo de numărul acesteia (Legge 132/2018) , el este numit Decreto Sicureza (Decretul Siguranță) tocmai pentru că se referă la siguranța cetățenilor față de noile fenomene migratorii cu derivatele lor.

 

         O sumă de factori care a dus la actualizarea Decretului lege și care, bineînțeles, i-a afectat pe români cel mai mult fiind ei cea mai mare comunitate străină cu cele mai multe autovehicule. Dealtfel nu există oraș sau sat fără să vezi zeci, sute de mașini de-ale noastre.

 

        Fără a  ține partea acestei legi, mai dreaptă sau mai strîmbă, în România lucrurile stau la fel iar italienii nu au venit să ne impună să le lăsăm mașinile să circule cu numerele lor mai mult de 90 de zile.

Articolul 82, alin. 2 si 4 din OUG 195/2002 actualizată prin OUG 63/2006 prevede:  

(2) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat şi pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile tehnice prevăzute în Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr.318/1980, dar numai pe perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.

(4) Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute de persoane care au sediul sau domiciliul in Romania, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioada de maximum 90 de zile de la introducerea acestora in tara, daca sunt asigurate pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de circulatie.

     Vom trăi și vom vedea cu ce rezultate se va întoarce deputatul Tomac de la Salvini care, cu siguranță, îl va mângâia pe umăr și-i va spune că în Italia legea o face el, deocamdată. 

      Până atunci,  lex dura, dura lex, cum  spuneau latinii iar noi, românii, cei care am venit la ei în țară va trebui să ne adaptăm legilor lor. Așa cum o fac și italienii în România. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns