[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia. Sanatorie pentru zilierii agricoli? Și cu badantele ce facem?

      Un material publicat de cotidianul Corriere della Sera, semnat de Andrea Riccardi, ridică o problemă spinoasă a Italiei: cea a regularizării unei categoriei de lucrători care s-au dovedit cei mai bine integrați: badantele.

        Italia. Criza corona virus a ridicat probleme grave economiei, în special celei agricole care suscită, în aceste zile, problema muncitorilor iregulari. Agricultura, cea care furnizează alimentele vitale oamenilor, a rămas fără zilieri. Numai că aceștia sunt, așa cum bine știm, în mare lor parte exploatați la negru, fără minimele condiții de igienă, sănătate și plată corectă. Se pune astfel problema regularizării lor.

 

      Există însă în Italia o altă categorie de muncitori esențiali dar mai puțin zgomotoși, care nu fac știre: cea a asistentelor familiare, baby siter și colf. Sunt circa 250.000 femeile și fetele care lucrează la negru în acest sector, dincolo de cele peste 450.000 angajate cu contract, toate acestea provenind din Europa de Est, America Latină sau îndepărtatele insule Filipine. O armată. Armata silențioasă a celor care au grijă de copiii, bătrânii și bolnavii Italiei. Armata ascunsă din casele italienilor. 

       A regulariza cu o sanatorie doar situația muncitorilor agricoli, mai scrie materialul din Corriere.it, ar fi un act injust, incorect. Incorect pentru persoanele uitate, pentru familia italiană. Aceste persoane sunt cele care s-au integrat cel mai bine. 

„Masacrul bătrânilor în instituții cu Covid-19 ne face să gândim la casă ca la un loc de viață și protecție a bătrânilor. Cum să o realizezi fără un ajutor adecvat? Sistemul badantelor (mai bine de 450.000 în regulă) este o invenție genială a familiei italiene în susținerea celor fragili. E un caz de integrare reușită pentru că este gestionată în mediul de acasă. 

Regularizarea acestor lucrători ar da  gură de oxigen familiilor aflate în stres după  săptămâni lungi de izolare. Ar fi de mare ajutor în redresarea muncii și a vieții sociale care, din motive evidente, vor fi mai complexe. Babysitters sunt vitale, având în vedere că școlile sunt închise. Așa cum și lucrătoarele casnice, când activitățile vor începe din nou, mi scrie Corriere.it

Lasă un răspuns