[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia, țara pizzei, nu are oficial meseria de pizzar („pizzaiolo”). Abia acum a fost înaintat un proiect de lege

alfredo

Marți, 21 iunie, la Palatul Madama (sediul Senatului Italian), o delegație de pizzari a UPTER (Uniunea Pizzarilor Tradiționali și Proprietarilor de Restaurante) s-a întâlnit cu cea a senatorilor, condusă de Bartolomeo Amidei și Paola Pelino pentru a susține un proiect de lege care să oficializeze meseria de pizzar.

La conferința de presă susținută de grupul senatorilor și cel al pizzarilor a fost prezentat oficial proiectul de lege nr. 2280 pe 2016 care va permite, se speră, să fie recunoscută calificarea profesională de pizzar.

alfredo 2
Alfredo Folliero, presedintele UPTER

Alfredo și Mario Foliero, promotorii acestui proiect de lege, alături de alte asociații de profil, sunt cei care au dat și dau suport logistic și informațional pentru bunul mers al acestei legi. În realitate, proiectul de lege a fost prezentat senatului de către senatorul Bartolomeo Amidei în data de 9 martie, sprijinit fiind de alți 21 de senatori care au subscris inițiativei.

Alfredo Folliero, președintele UPTER, duce de peste 30 de ani „o luptă” pentru recunoașterea  oficială, la nivel național, a meseirei de pizzar (pizzaiolo în italiană) și a categoriei acesteia. Pare ciudat, dar în țara pizzei, un ordin al pizzarilor sau o categorie profesională oficial recunoscută, care să implementee reguli în acest domeniu, nu există. 

„Această profesie, spune Alfredo Foliero, – care nu a fost niciodată recunoscută ca cea de spălător de vase sau chelner (recunoscute în nomenclatorul meseriilor) cu tot respectul pentru aceste calificări -, arta pizzarului, este, fără umbră de dubii, aceea a unui artizan cretaiv care poate să determine succesul sau insuccesul unei afaceri”.

 

13533090_1614200385558449_5232096317523641810_n

Practic, Proictul de Lege 2280 disciplinează activitatea de pizzar și recunoaște calificarea acestuia. Obiectivul este și acela de a crea o categorie profesională, similară celor a medicililor, avocaților, jurnaliștilor etc.