[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italia – Taxa Auto (Bollo). Ce se întâmplă dacă nu o plătești?

Chiar dacă taxa auto (bollo auto) este cunoscută ca „taxă de circulație”, aceasta nu este o taxă de circulație, ci o taxă de proprietate (echivalentul impozitului în România), iar proprietarul este obligat să o plătească chiar dacă nu folosește vehiculul. Neplata taxei poate aduce proprietarilor o serie de penalități sau chiar sechestrarea mașinii. Proprietarul este informat despre sumele totale pe care le are de plătit. La aceste sume se adaugă penalitățile, dobânzile legale, dar și costurile cu ridicarea și depozitarea mașinii.

Taxa auto poate fi plătită fără majorări înainte de ultima zi a lunii ce urmează datei scadente. De exemplu, dacă taxa are data scadentă în aprilie 2018, plata trebuie făcută până în data de 31 mai. De cele mai multe ori, metodele electronice de plată nu permit plata în avans, dar informează proprietarul mașinii asupra perioadei de valabilitate a taxei auto. Taxa auto nu are aceeași valoare pentru toate autovehiculele și se calculează în funcție de puterea mașinii, informează Sicuro.It.

Penalitățile pentru neplata taxei auto se calculează în funcție de perioada care a trecut de la data scadentă, și anume:

  • efectuarea plății într-un termen de 14 zile – 0,1%/zi de întârziere;
  • efectuarea plății în intervalul cuprins între a 15-a și a 30-a zi – 1,5% din suma inițială de plată;
  • efectuarea plății în intervalul cuprins între a 31-a și a 90-a zi – 1,67% din suma inițială de plată;
  • efectuarea plății în intervalul cuprins între a 91-a zi și un an – 3,75% din suma inițială de plată;
  • efectuarea plății la peste un an de la scadență – 30% din suma inițială de plată.

 

Lasă un răspuns