[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italienii mai „deștepți” decât românii, dar nu mult

România înregistrează cea mai scăzută pondere de absolvenți cu studii superioare

România înregistrează cea mai scăzută pondere de absolvenți cu studii superioare în rândul persoanelor între 30 și 34 de ani. Datele se referă la anul 2016, potrivit Eurostat. Ponderea a crescut în toate țările membre ale Uniunii Europene, insă românii se află în coada  clasamentului.

În fața României se află Italia, ele aflandu-se pe ultimile două locuri. România (25,6%) Italia (26,2%). Pe primul loc se afla Luxemburg ( 50%), urmată de Irlanda ( 47%), Cipru (45%), Belgia (43%), Marea Britanie (42%) sau Spania (42%).

 

„România are încă o pondere ridicată a populaţiei în mediul rural prin com­pa­raţie cu alte ţări, iar pentru noi ruralul are o mare problemă din cauza lipsei de infrastructură. Dacă ai studii superioare şi trăieşti la ţară, nu prea ai ce face efectiv cu acele studii, pentru că nu s-a dezvoltat o economie sănătoasă în care să existe servicii”, a explicat Ştefan Pălă­rie, preşe­dintele organizaţiei Şcoala de Valori, care desfăşoară proiecte educaţio­na­le pentru tineri.

Aşa s-a ajuns în situaţia în care circa 3 milioane de persoane cu vârstă de muncă au plecat la muncă în străinătate, o parte dintre aceştia având studii superioare.

Editor: Negoiță Luminița Mirela