[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Italienii și eternul „dolce vita”

Puțini știu că în urmă cu 80 de ani, România a reprezentat țara de destinație pentru italieni. În mai multe perioade au avut loc fenomene migratoare din Italia către România, ajungându-se ca în 1935 în România să fie înregistraţi 60.000 de cetăţeni italieni

Ultimul flux migrator a avut loc în primii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, când mii de persoane s-au refugiat în ţara noastră, oferindu-şi priceperea în agricultură, construcții, minerit, dulgherie sau muncind în fabricile româneşti. Imigranţi clandestini. Aşa cum mulţi români erau în Italia înainte de intrarea noastră în Uniunea Europeană.
Gălăgioși, exuberanţi, creativi, veseli, muzicali, comunicativi şi primitori, italienilor le place să își spele rufele-n public, gesticulează excesiv și se ghidează după expresia din secolul XIX:dolce far niente” – „să nu faci nimic”. Magazinele se închid în timpul prânzului și se redeschid câteva ore mai târziu, când soarele dogorește mai puțin, după riposino (pui de somn).

La dolce vita italiana este greu de egalat

Italienii știu să se bucure din plin de tot. Știu să se relaxeze, știu să aprecieze mâncarea și vinul și stiu cum să-și facă viața mai frumoasă. O viată fără grija zilei de mâine, spre deosebire de români care au stresul întipărit în ADN. Italienii au un soi de ipohondrism național care îi trimite pe nu doar la un medic, ci la mai mulți, o alimentație bazată pe legume, pește, ulei de măsline, fructe și vin (cu moderație).
De asemenea, italienii obişnuiesc să ia cina în familie sau alături de prieteni, lucru care, cred experţii, este important de subliniat deoarece contribuie la eliberarea stresului, asigurând o stare de bine, precum şi un sentiment de echilibru şi confort.
Un studiu Bloomberg a dat publicităţii topul ţărilor cele mai sănătoase din lume, iar Italia este considerată ţara cu cei mai sănătoşi oameni de pe Pământ. Un copil născut în Italia are cele mai mari şanse să ajungă octogenar.
Dintre factorii care au contribuit decisiv la punctarea favorabilă a Italiei se află sistemul de sănătate care este deja foarte eficient, dar care – chiar şi aşa – este îmbunătăţit de la an la an.
Italienii sunt considerați, de asemenea, printre cei mai frumoși bărbați din Europa (de aceea preferă româncele, pentru că româncele sunt considerate printre cele mai frumoase femei din Europa).