[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ius soli, legea care permite acordarea automată a cetățeniei italiene copiilor născuți în Italia

Legislatura parlamentului italian s-a încheiat miercuri, 27 decembrie, cu amânarea votului asupra legii „ius soli”

Dezbătută în Senat în prima jumătate a acestui an, legea denumită „ius soli” a provocat dezbateri politice intense, mai multe partide considerând-o o măsură electorală prin care Partidul Democrat, aflat în pierdere de popularitate, ar încerca să atragă voturile imigranţilor.

În realitate însă, sprijinul faţă de această lege a scăzut continuu, mai ales în zona politică de centru-dreapta, în contextul în care sondajele arată că italienii sunt tot mai ostili imigraţiei. Dacă cu şase ani în urmă 71% dintre ei erau de acord cu o lege ius soli, acum toate sondajele arată că majoritatea sunt împotriva unei asemenea legi, întrucât imigraţia a ajuns să provoace teamă. De asemenea, 60% dintre italienii participanţi la un sondaj publicat pe 18 decembrie au respins ideea ca Italia să devină o ţară multietnică.

În virtutea proiectului legii ius soli, copiii născuţi în Italia vor putea primi cetăţenia acestei ţări dacă cel puţin unul dintre părinţii săi a stat cu forme legale în Italia cel puţin cinci ani.

O eventuală adoptare a unei asemenea legi ar putea creşte numărul cetăţenilor italieni cu circa 600.000, plus încă 178.000 de copii imigranţi născuţi în străinătate, dar care au venit în Italia înaintea împlinirii vârstei de 12 ani şi au fost şcolarizaţi cel puţin cinci ani în această ţară şi ar beneficia de asemenea de această lege.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor în anul 2015, iar actualul guvern de centru-stânga al premierului Paolo Gentiloni, membru al Partidului Democrat şi susţinător activ al acestei legi, a încercat să obţină adoptare ei şi în Senat.

Însă de teama unei posibile creşteri a popularităţii partidului naţionalist Liga Nordului chiar înaintea scrutinului legislativ, votul asupra legii a fost tergiversat şi în final amânat pentru legislatura viitoare.

În favoarea legii a pledat şi Papa Francisc, el însuşi copil de imigranţi. În replică, liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, i-a spus: „Dacă vrei ius soli, aplic-o la Vatican”.

AGERPRES

Lasă un răspuns