[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Joburi în IT pentru românii din diaspora

În ultimii 2 ani, piața muncii din România s-a redresat, iar unele domenii sunt potrivite pentru românii din diaspora care își doresc să revină în țară, se arată într-o analiză făcută de Smartree

Românii din diaspora ocupă joburi, de cele mai multe ori, în domenii precum construcții, agricultură, vânzări, domeniul medical sau IT. Inițial, cei mai multi dintre aceștia au plecat deoarece nu aveau prea multe perspective de angajare în România, însă, în ultimii ani, motivul nu a fost imposibilitatea angajării, ci dorința de a avea un salariu mai mare”, a declarat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Asistăm la un număr tot mai mare de investitori români și străini, care au deschis pe piața locală puncte de lucru și au generat un necesar de personal atât calificat, cât și necalificat.

Analiza realizată de Smartree arată că joburile în IT sunt foarte atractive pentru românii din diaspora.

  • nevoia pieței de angajati care cunosc diverse limbaje de programare fac ca zona tehnologică să înregistreze creșteri permanente ale salariilor.

Joburile care necesită cunoașterea unei limbi străine, precum sunt cele din Share Service Centers (HR, contabilitate, logistică, IT) sau cele din domeniul automotive (ingineri, proiectanți, project manageri, chiar și personal necalificat).

  • Astfel, pentru cei care au locuit peste hotare și au învățat o limbă străină, mai ales dacă vorbim de una exotică precum cele nordice, găsirea unui loc de muncă pe plan local nu mai este o provocare.

Pe de alta parte, dacă ne raportăm la românii care lucrează în diaspora în construcții, vânzări sau sistemul medical, deși există joburi disponibile și în România, salariile nu sunt la fel de atractive și, probabil, nu vor atrage întoarcerea acestora în țară.

În condițiile în care salariile din România ar fi mai competitive cu cele din străinate, și nu doar în domenii precum IT, o parte dintre românii din Diaspora s-ar întoarce în țară, dar nu într-un procent mai mare de 25 – 30%. Sunt români care au plecat de foarte mulți ani și și-au întemeiat familii, au reușit să se integreze foarte bine în cultura altor țări sau și-au deschis propriile afaceri care le oferă un anumit standard de viață, a conchis Raluca Penes.