[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

La doar doi ani, David a strâns în jurul lui o mare comunitate românească din Roma

       Există și momente când românii sunt uniți. Rare, dar sunt. Iar unul dintre acestea a fost duminică, 24 februarie, când mai multe sute de români s-au adunat la Roma pentru a-l susține pe micuțul David., o copil din comunitatea noastră. 

      David a venit pe lume prematur, cu o afecțiune care necesită ajutor și pentru care Eviana Clementina Mereuță s-a implicat încă de la aflarea ei. Alături de alți colaboratori, Eviana a creat un eveniment caritabil la care, așa cum spuneam, comunitatea românească din capitala Italiei dar români și din împrejurimi s-au adunat pentru a da o mână de ajutor. Iată un material despre ziua de ieri scris de Eviana și de Mihaela Motoc.

Eviana cu David în brațe

Roma, 24 februarie.

       Ieri, o mână de români au arătat că se poate fi uniți în simțiri sau în sentimente, cum se spune astăzi. Nu este primul eveniment cu scop caritabil la care particip, și nici nu va fi ultimul, pentru că nu este bucurie mai mare în viață, ca aceea de a dărui un surâs celui care are nevoie, de a provoca lacrimi… de bucurie. Este o emoție pe care poate puțini o cunosc, dar vă asigur că este ceva minunat, miraculos; pot să afirm că este ceva care îți dă o stare de beatitudine. Pentru că până la urmă, noi nu am venit în această lume pentru a ne îmbogăți, nu am venit în această lume pentru a urca pe o scară socială, care să ne ridice deasupra celorlalți; nu am venit pentru a avea ocazia să ne stimulăm creșterea vanității, indiferenței, egoismului. Noi suntem aici pentru a învăța ce este altruismul, pentru a dăruii iubire semenilor noștri. 
     

      Știu ce înseamnă să ai nevoie de ajutor și nimeni să nu ți-l dea, dar știu ce înseamnă și ca acel ajutor să-ți fie oferit, fără să-l ceri, de la persoane de la care nici nu te aștepți. Sunt mamă și știu cum ți se rupe inima când îți vezi copilul bolnav, dar tu te simți impotentă în fața bolii… 

Mihaela Motoc

 

       Duminică, zi de sărbătoare în centrul Romei, într-o sală neîncăpătoare, Dragobetele a depunctat pe San Valentino. Din iubire, David a fost declarat Mister Dragobete de la Roma, deși e încă un bebe, un bebe care are nevoie de susținerea noastră. Eliza, surioara lui geamăn a fost declarată Miss Țărăncuța de la Roma.

       Ca să fie o sărbătoare a iubirii, a existat și concursul „Țărăncuța și Dragobete de la Roma 2019„. În concurs au fost înscriși zece doamne și șase domni. A fost o zi specială, o zi în care s-a sărbătorit iubirea, deși iubirea nu are nevoie de o zi specială.

 

      Puțin mai după -amiază, și-a făcut apariția Baba Dochia (Elena Chirila) scuturând cojoacele și dând un impuls noului început. Concursul a fost unul de prezentare a costumelor populare autentice, moștenite sau dăruite. Printre concurenți, a fost și un italian îmbrăcat în ie, care a intrat în horă, și nu a greșit nici măcar un pas la dansul brașoveanca. Dragobetele de la Roma-2019 a fost desemnat  Toma Dan Vasile, fiind urmat de saxofonistul Eugen Pătrășcanu, foarte cunoscut în comunitate, fiind luat cam „pe sus” pentru că una dintre concurente nu avea pereche 😂😂

      Locul al III-lea a fost adjudecat  solistului vocal Florin Ignat. Juriul a dat un premiu special și acesta a mers la Maurizio Trinci, italianul care a participat.

       La țărăncute, punctajul a fost foarte strâns, locul 1 și coronița din flori de primăvară a fost acprdat  Angelei Foca, urmată fiind de Diana Toma, iar pe locul locul al 3-lea (loc dedicat Babei Dochia) Catia Alexoie. Juriul a acordat două premii speciale țărăncuțelor, acestea mergând la Florinela Ursu  și Cristina Butnaru.

      Premiile au fost acordate de sponsorii noștri Monica Oriflame, Ie Tradizional Românească (Maria Bogdan) și Mariana Holeiciuc. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul oamenilor de suflet. Și, din iubire, de la inimă la inimioară s-au strâns 2770 € +100€ donație ieri, în total 2870€, bani care au mers direct la David (aflându-se în sală). Au fost emoții, lacrimi de bucurie. Artiștii și concurenții erau „frați” punându-se în joc pentru o acțiune nobilă. Chiar dacă aveam anumite acorduri cu cei care au asigurat anumite servicii pentru acest eveniment, spre sfârșitul zilei, s-a abdicat și tot ce a intrat la serviciul catering (echipa -Lucia Birle) sau vânzare Alimentari Honoris, a mers absolut totul sub clopul lui David. Mulțumesc tuturor!!! Nu știu cui să mulțumesc mai întâi. Artiștii au fost la înălțime, au venit voluntari, fără nicio rambursare, Elena Ardelean venind din Verona și a cântat „intre două trenuri”.

      Mulțumesc asociațiilor care ne-au sprijinit și fiecăruia în parte care a fost în sală. S-a început cu un cântec prezentat de Mirela Stancu „Nu uita că ești Român” și în acest eveniment s-a văzut ca românii nu au uitat că sunt români și atunci când e nevoie pun umărul să curme greul. „Sângele apă nu se face” și asta s-a demonstrat prin bunăvoința românilor prezenți în sală. Românii au sufletul cât întreg universul și știu să dăruiască și să se unească în momente dificile. A dărui ceva cuiva nu înseamnă că dăruiești acelei persoane, înseamnă că îți dăruiești ție însuți, ajutându-te să te îmbogățești sufletește și să ai pacea interioară, pace de care toată lumea are nevoie. O lecție frumoasă ne-au dat-o copiii, cei care sunt în prag de adolescență, ei luând parte voluntar la acest eveniment, ajutând un confrate mai mic, un frățior bebeluș.

       Mulțumim ziarului Emigrantul și Rotaliano, Romit tv și tuturor susținătorilor, juriului care a fost format din: dr. Emil Petru Rațiu -președinte, prof. Lucia Ileana Pop, Corina Vatavu, Florentina Robaniuc, Stanica Vinatoru, Mihaela Motoc au avut cea mai grea misiune a zilei, să aleagă câștigătorii. A fost o zi a iubirii, a iubirii față de semenii noștri, față de cel de lângă noi. O zi în care Dumnezeu a lucrat prin oameni, doar cu iubire și din iubire. Să fiți Binecuvântați și iubiți de El!

       P. S. Știți ce au făcut părinții lui David când au ajuns acasă? Au aprins candela și au făcut o rugăciune creștinească pentru noi toți, care am fost în sală și am pus puțin din puținul nostru de la inimă la inimioara lui… David.

Eviana Mereuță

foto copertă: Mihaela Ionescu

Lasă un răspuns