[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Lăsați românii să se întoarcă acasă când vor și când pot! Nu ei sunt dușmanii României!

Am fost martor de multe ori la discuții urâte, jignitoare, umilitoare la adresa celor plecați să muncească în alte țări! Cu atât mai mult cu cât această atitudine venea de la persoane cu pretenții, cu educație

În cercul meu de cunoștințe sunt unii care nu-i suportă pe cei duși la muncă în Italia, Spania, Anglia, sau Dumnezeu știe pe unde, atunci când se întorc acasă, vara! Eu lucrez în România, dar am mulți prieteni și rude care muncesc în alte țări. Unii au plecat de la bine la mai bine, alții de la rău la un pic mai bine decât aici. Fiecare după norocul lui.

Ce pot eu, ca om cu bun simț să am împotriva lor? Cum să nu mă bucur pentru binele lor, când știu că aici erau niște ființe chinuite din cauza bărbatului bețiv, a sărăciei moștenite de la părinți, ori că au rămas la 35-40 de ani fără serviciu sau, 4-5 copii fiind în casă, nu aveau nicio șansă să aibă pâine zilnic pe masă, să-și întemeieze o familie sau să spere vreodată la o casa? Ce pot avea eu împotriva unui tânăr care a învatat 12 ani de școală, apoi o facultate și un master și a ales să fie ospătar în Londra pe 1800 de lire și nu somer cu facultate în țară?

Cei care vă simțiți deranjați de românii întorși în țară în august ar trebui să vă pese mai puțin că amestecă româna cu italiana, sau sunt cu coșurile pline în supermarket, ori cresc cozile la benzinării și pe la cabinete medicale și să vă gândiți ca ei” investesc până la ultimul bănuț câștigat în altă parte, în țara lor; adică aici unde trăiți dumneavoastră, ofuscații! Cumpară o casă sau o bucată de pâmânt și plătesc deja impozit la stat. La statul român! Cel care il umilește atunci când are nevoie de un pasaport sau un buletin!

Este inadmisibil să se știe de 10 ani că românii plecați se întorc în august acasă și doar atunci își pot rezolva o problemă ce ține de actele de identitate și tu ca stat, ca autoritate competentă să nu te pregătești din timp prin suplimentare de personal, orar, etc pentru a nu crea cozi interminabile, stres și nervi de ambele părți. În țară vin și își fac analize medicale, dantura, ori diverse operații; de asta pentru multe cabinete private, luna august este luna de muncă, nu de vacanță!

Coșurile alea pline de cumpărături nu le duc în Italia, ci acasă unde îi așteaptă rudele, unii chiori de băutură și nemuncă, alții bucurându-se că au economisit banii pentru o săptămână de mâncare, din amărâta aia de pensie de 100 de euro! Magazinele sătești, micile afaceri familiale, rezistă datorită celor ce primesc lunar cate 50-100 de euro de la cei plecați. Și exemple sunt multe! Ce nație blestemată suntemne urâm și să ne scoatem ochii unii altora mai ceva ca în junglă? Poate că a venit timpul să învățăm să știm să ne primim frații de neam cum se cuvine! O mică sărbătoare cu cânt și bucurie în fiecare localitate dedicată lor: căpșunarilor, spălătorilor de babe și moșnegi, slugilor la străini și câte alte etichete mizere li s-au mai pus!

Lăsați-i să se întoarcă acasă când vor și pot! Oricât de mândri ar fi că au ajuns departe, doar Dumnezeu știe ce este în sufletul lor! Nu ei sunt dușmanii Romaniei! Nu datorită lor avem pensii și salarii mizere, nu avem autostrăzi, nu ne permitem o săptămână de concediu! Nu datorită celor plecați nu mai scăpați de rate și datorii!

Cei care sunt vinovați de toate astea sunt aici lângă noi. Îi vedem zi de zi sfidându-ne pe stradă, la TV, sau din locuri exotice! Întreb pe cei ofticati: oare ați fi preferat ca cei plecați să fi rămas în țară și să le plătiți dumneavoastră ajutoare sociale?

Eu sunt mândră de românii mei, care muncesc și nu cerșesc, indiferent unde în lumea asta! Mi-i drag de ei când se întorc acasă și-i ajut cu tot ce pot! un sfat, o recomandare! Râdem împreuna la… „ciao”, „prima” nu era asa, vreau o „scheda” etc! Să fie asta cel mai mare rău pe lumea asta!

V. P. A., 49 de ani

Emigrantul nu alege faptele românilor, ci le prezintă așa cum sunt, cu bune și rele. Emigrantul a dat dreptul la cuvânt oricui. Vrei să te faci auzit? Și tu poți scrie la Emigrantul!

Trimite-ne textul printr-un mesaj privat pe inbox Emigrantul sau la redacția@emigrantul.it