[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Latina (Italia) – Destructurată o rețea care exploata români și africani la muncile agricole

Cel puțin 400 de persoane, români și africani, exploatate la muncile agricole, itrează cotidianul italian CorrieredellaSera în ediția de astăzi, 17 ianuarie.
În urma cercetărilor, într-un bliț al poliției, 6 italieni au fost arestați pentru exploatarea muncii la negru, între ei aflându-se și un sindicalist și un inspector de muncă. d

Obligați să muncească în agricultură și 10-12 ore fără pauză, lucrătorii agricoli, circa 400 (români și africani) erau „angajați” de o cooperativă, Agri Amici Società Cooperativa,  din localitatea învecinată Latinei, Sezze. Plata zilnică? 4 euro pe oră, adică mai puțin de jumătate decât prevede Contractul Național de Muncă. Cooperativa nu era altceva decât o „centrală a caporalatului”, așa cum este denumită în Italia munca la negru sub comanda intermediarilor (caporali).

Poliția din Latina a destructurat, – după o anchetă începută în 2017 în care s-au folosit toate mijloacele de cercetare, drone incluse -, această rețea de expoatare a muncii: zeci de mașini sechestrate pentru o valoare de 4 miliaone de euro, bani lichizi (acunși într-o cutie de cognac Brâncoveanu) și documente care atestă implicarea inclusiv a uni sindicalist a doua femei și a unui inspector de muncă.

blob:https://video.repubblica.it/24d38312-4d31-48f0-a7f1-e27645551bf3

Președintele Regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, a declarat că „abia ce am prezentat, împreună cu prefectul Provinciei Latina, un protocol cu părțile sociale prin care nu se admite nici o toleranță caporalatului și exploatării muncii”. Mai mult, a fost alocat un fond special intervențiilor înteritoriu împotriva exploatăriimuncii la negru.
Lasă un răspuns