[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Lege în România: copii nu mai pot fi lăsați singuri dacă părinții emigrează

PARINTII CARE PLEACA LA MUNCA IN STRAINATATE SUNT OBLIGATI SA NOTIFICE AUTORITATILE CU 40 DE ZILE INAINTE DE PARASIREA TARII

Poor-ChildrenIncepand cu data de 1 octombrie 2013 parintii care pleaca la munca in strainantate sunt obligati sa anunte autoritatile si sa desemneze o persoana care se va ocupa de intretinerea copiilor.

Obligatia este introdusa de prevederile Legii 257/2013, pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Potrivit acestor prevederi, parintele trebuie sa nottifice intentia de a parasi tara serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu cu cel putin 40 de zile inainte. Totodata, este obligatorie desemnarea unei persoane care sa intretina copilul pe perioada absentei parintilor.

Prevederile se aplica parintilor care exercita singuri autoritatea parinteasca, tutorilor sau familiilor in care ambii parinti urmeaza sa plece in strainatate.

Instanta de tutela va confirma persoana care urmeaza sa se ocupe de intretinerea copilului. Aceasta persoana trebuie sa isi exprime personal acordul in fata instantei, sa faca parte din familia extinsa, sa aiba cel putin 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil. Serviciile publice de asistenta sociala vor organiza programe obligatorii de consiliere si informare a persoanei desemnate cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului. Programele vor fi urmate pe o perioada de 6 luni. Perioada de delegare a drepturilor parintesti nu trebuie sa depaseasca 1 an.

Nerespectarea obligatiilor impuse de aceasta lege este sanctionata cu amenzi de la 500 la 1000 lei.

Sursa: legestart.ro