[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Limba noastră

header-2-mic1

Pe Facebook sau în conversațiile de zi cu zi, limba română rămâne principalul instrument de comunicare. Această comunicare este și mai bună, mai curată, mai plastică atunci când are loc folosind corect cuvintele și gramatica ei. ”Limba noastră-i o comoară” doar dacă știm să o punem în adevărata sa valoare.

Românii fac multe greşeli gramaticale fiindcă româna este o limbă cu multe forme flexionare ale cuvintelor, spun lingviştii. Pe scurt, la fel ca în latină, conjugarea verbelor, acordurile, diferitele forme de pronume, sunt atât de multe şi de diverse, încât de multe ori apar confuzii. Astfel, în topul greşelilor gramaticale frecvente în limba română sunt dezacordurile, spun specialiştii.

Greşeli gramaticale frecvente în limba română: „aşază”, nu „aşează” „Spre exemplu, mulţi români nu ştiu că verbul «a aşeza» se scrie, la persoana a treia, «aşază», nu «aşează»”, spune profesoara de limba Română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional «Tudor Vianu» din Capitală.    „De multe ori aud persoane care spun «i-ar place» în loc de «i-ar plăcea», fiind vorba de condiţionalul optativ care se formează de la infinitivul verbului. O altă problemă este pentru mulţi imperativul negativ care se formează tot de la infinitiv. «Taci!» – «Nu tăcea!» este corect, în loc de «Nu tace!». Un alt exemplu ar fi «Nu te complăcea într-o situaţie umilitoare!» în loc de «Nu te complace într-o situaţie umilitoare!». De asemenea, românii au o problemă cu ştiinţă/conştiinţă, pe care le mai scriu cu un singur «i»”, a explicat Stanca.

Greşeli gramaticale frecvente în limba română: „i”-urile care ridică probleme Profesoara a mai atras atenţia că unele persoane mai scriu „tu ştii” cu un singur „i”, ceea ce nu este corect, verbul „a şti” are doi „i” la persoana a II-a singular, indicativ prezent şi conjunctiv prezent, forma afirmativă şi forma negativă.   „O altă problemă

Citeste mai mult: adev.ro/nizlrk