Freedom Smile, organizaţie non-guvernatmentală din România, cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni, a organizat o nouă întâlnire cu scriitorii, de data aceasta în Italia.
Asociaţia are ca scop crearea punţilor de legătură între românii plecaţi şi cei rămaşi; întâlniri culturale au fost organizate anterior în Franţa, la Chişinău, la Bruxelles, ideea de bază fiind spiritualitatea şi limba română care ne unesc, indiferent în ce colţ al lumii am trăi.
Pe 23 septembrie, la Monza, aproape de Milano, s-au întâlnit cu diasporenii scriitorii Dan Lungu, cu „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu”, Cornel George Popa cu „Ultima cină cu Leonardo” şi Liliana Nechita (Angheluţă) cu „Cireşe amare”.
Gazdă a fost părintele Nacu, iar spaţiul a fost micuţa şi frumoasa biserică ortodoxă „Toţi sfinţii” din Monza.
Cristian Corobana, fondator Freedom Smile, a susţinut în deschidere necesitatea menţinerii legăturilor cu România şi a afirmat că a ales să organizeze astfel de prezentări de carte tocmai pentru că limba română este mijlocul nostru cultural în lume, rădăcina noastră.
Oamenii din public, emoţionaţi ca de fiecare dată când vine cineva din ţară, au ascultat pasajele pe care scriitorii le-au citit din cărţile lor, au pus întrebări, au vibrat.
S-a discutat, s-a glumit, s-a râs şi s-a plâns, o întâlnire frumoasă, o seară specială care a folosit tuturor: scriitorii veniţi din România au mai aflat câte ceva din adevărul emigraţiei, iar diasporenii au simţit că nu sunt uitaţi, că cineva îi gândeşte.
Seria întâlnirilor cu scriitori va continua, în curând Freedom Smile va fi la Madrid şi, până la sfârşitul anului, în Londra.
Şi uite aşa simţim că există un fir care ne leagă pe toţi în aceeaşi măsură: limba română.
Cristi Merchea