[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Lintea, aliment savuros și plin de proteine

Lintea (denumită științific Lens culinaris) este o plantă anuală leguminoasă, scundă, păroasă, cu frunzele paripenat-compuse ale cărei semințe sunt comestibile. Etimologic, numele acestei plante înseamnă lentilă și provine din latinescul lens, datorită formei bombate și circulare a semințelor

O alimentație cât mai naturală și mai sănătoasă ar trebui să includă mai multe fructe, verdețuri și legume. Nutriționiștii recomandă lintea pentru că are proprietăți nutritive valoroase, fiind un aliment sănătos, asemănător cu mazărea, năutul, soia şi fasolea, potrivită atât pentru adulţi cât şi pentru cei mici. Conține antioxidanți, minerale și acid folic.

Trebuie ştiut faptul că există mai multe soiuri de linte, însă trei sunt principale, celelalte fiind variaţii: lintea roşie (care este portocalie de fapt), lintea verde şi lintea maro.

Cel mai repede fierbe lintea roşie (în aproximativ 20 minute), urmează cea verde (în jur de 30 de minute), iar lintea maro fierbe cel mai greu (40-50 de minute).

Lintea roşie este cel mai des folosită în supe-cremă, prin fierbere pierzându-şi textura, în timp ce lintea verde, dar si cea maro, sunt folosite mai des în tocăniţe, ele păstrându-şi în mare parte forma în procesul de prelucrare termică.

Lintea are un conţinut ridicat de proteine şi scăzut de fibre. Este folosită des în bucătăriile arabe şi nu numai, câștigând teren și în bucătăria europeană.

Sursa: Wikipedia