[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

LOCUL UNDE ÎNTORC ULIII – O carte românească lansată la Atena

dan hasdean

La Atena a avut loc lansarea volumului de debut al scriitorului Dan Haşdean  ,,LOCUL UNDE ÎNTORC ULIII”

„Într-un sat poveştile nu mor niciodată”
La aniversarea a 2 ani de activitate, Asociaţia Femeilor Românce din Grecia a găzduit marţi, 3 martie 2015, lansarea cărţii Locul unde întorc uliii, volum editat de Editura Zorio și al cărei autor este Domnul Dan Haşdean.
La eveniment au fost invitate să prezinte însemnări și impresii despre carte 3 cititoare, doamnele Angela Bratsou, Luminiţa Kotsopoulou și Ana-Maria Cuciureanu.
În debutul seratei, Doamna Ana-Maria Cuciureanu, preşedinte AFRG a prezentat programul serii, subliniind bucuria de a îmbina trei evenimente importante la sediul asociaţiei: lansarea cărţii Locul unde întorc uliii – autor Dan Haşdean, aniversarea a 2 ani de activitate a Asociaţiei Femeilor Românce din Grecia şi Ziua Mondială a Scriitorilor. Doamna Ana-Maria Cuciureanu a schiţat portretul de autor al Domnului Dan Haşdean şi a prezentat pe scurt caracterul monografic al cărţii, “regăsit în suita de portrete din spiritualitatea şi tradiţiile locului, tradiţii poate pierdute”.
În continuare Doamna Luminiţa Kotsopoulou a prezentat audienţei un periplu al povestirilor, parcurgând pas cu pas şi filă de filă viaţa vie a satului protagonist – Satul Sticlăria şi a personajului principal, ţăranul din vatra satului,  care trăieşte şi continuă tradiţiile moştenite de la predecesorii lui geto daci. Au fost aduse în prim plan personaje interesante, precum ciobanul care inventează sistelocul unde huliiimul de scriere sau bătrânul care pregăteşte vinul după reţeta geto dacică.
Fascinată de fiecare povestire a cărţii şi de pildele desprinse din cele 45 de evocări scrise într-un limbaj „deloc complicat şi sofisticat, dar plin de accent literar aparte, specific locului şi de foarte bun gust”, Doamna Luminiţa Kotsopoulou a subliniat: “A fost o adevărată revelaţie: pentru mine, lecturarea acestei cărţi a însemnat bucurie, frumuseţe, înţelepciune şi autenticitate rurală.”
“Panafolosită de Dan Hasdean la scrierea cărții, a fost condusă de Dumnezeu”- a ţinut să amintească Doamna Angela Bratsou, care a continuat prezentarea volumului de povestiri, impresionată de ”limbajul simplu, dar bine ales, cu specificul plaiurilor natale”. Călătoria printre filele cărţii a fost “o redeşteptare a memoriei, un pelerinaj prin vatra satului, bogăţie pentru moştenirea noastră culturală”.
Doamna Angela Bratsou a încheiat prezentarea cu invitaţia la lectură, pentru a cunoaşte eroul principal – ţăranul, atent punctat printr-un citat de Petre Ţuţea:“Ţăranul este omul absolut”.
Vă oferim mai jos un scurt fragment din prezentarea de excepție a doamnei Angela Bratsou:
„În cartea sa „Locul unde intorc uliii”, scriitorul Dan Hasdean care este printre noi,  în Grecia, ne invită să-l însoțim într-o întoarcere simbolică la căminul nostru străbun. (…) Cartea lui Dan Hasdean nu este un ghid turistic, este o scriere despre locul de baștină, ducându-ne pe cărările cuvintelor. Călătoria cu el nu este doar un mod de recreere, de distracție, ci reprezintă și o redeșteptare a memoriei și a sentimentelor din vremea copilăriei, este însă și un pelerinaj  la moștenirea noastră culturală.  Sufletele oamenilor se întâlnesc în satul binecuvântat din vremea copilăriei și, alături de troițe ale Maicii Domnului, se ivesc amintiri, impresii  vechi și iubite din anii frumoși  întipăriți în minte. În felul acesta arta este creată de amintiri și recreată din felul în care ni le prezintă Dan Hasdean. (…) Încheierea este deosebit de frumoasă.  Este, de fapt, crezul artistic al autorului. Ar merita s-o redau aici în întregime. Nu o fac doar pentru a lăsa bucuria întreagă celor ce vor citi cartea. (…) Lectură plăcută și Bun găsit! domnului Dan Hasdean.”
dan hasdean 2
            A urmat  autoprezentarea autorului cărţii “Locul unde întorc uliii” – Dan Haşdean: născut în satul Sticlăria, Judeţul Iaşi, a locuit în România iar de 10 ani trăieşte în Grecia, împreună cu familia. După spusele Domniei Sale, ideea cărţii “o fărâmă mică-mică de suflet românesc dintr-un sat moldovenesc” s-a născut  în urma ascultării poveştilor din sat şi scrisă apoi din teama ca acestea să nu se piardă atunci când a părăsit pentru prima oară satul, autorul spune “…lăsam o parte din mine şi furam o parte din sat”.
            Titlul cărţii a fost inspirat din evenimente trăite şi auzite chiar de către Domnia Sa, prezentând mai apoi cu mult umor câteva pasaje din poveştile „nu spuse, ci scrise” cu atâta acurateţe.
Domnul Dan Haşdean a încheiat cu un citat din finalul cărţii Domniei Sale: ”Poveştile nu mor niciodată”.
          Autorul a ţinut să mulţumească tuturor celor care l-au sprijinit şi susţinut pentru scrierea cărţii: Dlui. Petre Crăciun – redactor, D-nei Mihaela Gudană – corector, familiei – soţiei şi celor doi copii. Pentru seara lansării cărţii, Domnul Dan Haşdean a mulţumit audienţei, doamnelor Angela Bratsou, Luminiţa Kotsopoulou, Ana-Maria Cuciureanu şi Ana Ţuţuianu, fondator al Ziarul Românesc din Grecia- Romedia pentru mediatizarea pe teritoriul Greciei.
           La final, scriitorul a purtat discuții cu iubitorii de carte și a acordat autografe.
Cartea a intrat cu succes în librării, standuri, bibliotecile şcolilor şi on line în portalul Literaturacopii. 

Cătălina Ștefăniță

romedia.gr/grecia