[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

LUCI DELL’EST – GENUINITA’ DELLA TERRA ROMENA

Asociatia Culturala Alter.NATIVA va invita joi, 23 februarie 2017, ora 17:00, la Muzeul Pinacoteca San Francesco din Via Basilicius, Republica San Marino, la vernisajul expozitiei de fotografie a artistului Dorin Mihai.

Prin prisma obiectivului sau, fotograful Dorin Mihai intentioneaza sa readuca esenta unei Romanii necunoscute multora: acea Romanie uitata, unde efectele luminii se impletesc cu realitatea unei intregi tari de redescoperit. In urmarirea aceastei metamorfoze de lumina si materie, totul apare intr-o continua transformare; cu ea se modifica si materia viziva ce va nutri mai multe nivele de perceptie, necesare explorarii unei lumi aproape disparuta. Senzatia percepita este una de recunoastere a unei realitati careia cu totii i-am apartinut, intiparita deja in modul nostru de a fi dar oarecum stearsa de contemporaneitatea timpurilor noastre. Romania apare ca o imparatie de zi si de noapte in acelasi timp, care se descopera gradual cu ajutorul fotografiilor artistului si care reprezinta viata unui popor in esenta si autenticitatea sa, fara ornamente sau ideologii.

Tot ce ramane este doar gest primordial, viata si emotie: fiecare imagine este o poveste despre oameni si despre meserii de mare umanitate. Viata satului se exprima in toata simplicitatea acestuia, in ochii batranilor se citeste expresia unui popor pacific pe parcursul istoriei sale, in frumusetea copiilor gasim inocenta care este izvorul actului de creatie, in culorile aprinse ale peisajelor gasim imortalitatea sufletelor oraselor,  si in fiecare detaliu o spiritualitate ascunsa . O lume de chipuri si culori intruchipate intr-o tara in continua transformare a propriei frumuseti.

Paolo Rondelli- februarie 2017
Curator: Dr Paolo Rondelli
Intervine: Prof Adolfo Morganti, Consul Onorific al Romaniei in Republica San Marino.
Va asteptam sa il cunoasteti pe Dorin Mihai si sa-i descoperiti alaturi de noi lucrările extrem de sensibile și, în același timp, deosebit de puternice!

Evenimentul este organizat de Istitutii Culturale Muzee de Stat, sub patronajul Secreteriei de Stat pentru Educatie si Cultura, Secreteriei de Stat pentru Afaceri Externe si Politice si Consulatul Onorific al Romaniei in Republica San Marino, cu sprijinul Asociatiei Culturale Alter.NATIVA.

Expozitia va ramane deschisa pana in data de 1 mai 2017 si va putea fi vizitata de luni pana vineri, intre orele 09.00-17.00.

Intrarea este libera.

 

Despre Dorin Mihai

Nascut in Galati (1980), a absolvit cursurile Liceului Radu Negru cu specializarea Informatica. Locuieste la Rimini din anul 2000 unde, in 2007 a absolvit studiile Institutului Tehnic de Geometri “Odone Belluzzi”. Activitatea sa de fotograf se bazeaza in primul rand pe fotojurnalist rural, fiind implicat prin fotografie in promovarea satului romanesc si a identitatii culturale a acestuia peste hotare.
Expozitii:

La Romania in immagini, Rimini 2013

ICEBERG, Rimini, octombrie 2014

ROMANIA, Gente, Luoghi e Costumi, Riccione 2015

aceasta din urma constituindu-se intr-un amplu proiect, expozitia devenind itinerantă fiind propusa si in alte orase din Italia, Bettole (iunie 2016), Firenze (iulie 2016), Siena (noiembrie 2016), urmand alte date.

Membru fondator al Asociatiei Alter.NATIVA, asociatie culturala care a luat nastere in 2016 si care a demarat un proiect de documentare a şederii domnitorului român in acest oraș. Proiectul vizează realizarea şi amplasarea plăcii comemorative dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza la ultima sa reşedinţă din Florenţa.
Date de contact:
Dorin Mihai
www.dorinmihai.com
info@dorinmihai.com
tel (0039)328-3887347

Despre Asociatia Culturala Alter.NATIVA

Asociaţia Culturală Alter.NATIVA este o organizaţie non-guvernamentală care dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii româneşti în Italia şi la distribuirea de informaţii obiective despre România.

Sunt organizate periodic evenimente, expoziţii de fotografie, prezentări de carte.

Instrumentele folosite sunt personajele care au construit istoria României şi evenimentele petrecute de-a lungul secolelor care au făurit actuala Europă.

In momentul de fata, Asociaţia promovează proiectul ” Alexandru Ioan Cuza la Florenţa” care prevedere realizarea şi amplasarea unei plăci comemorative dedicată „Domnului Unirii” la ultima sa reşedinţa din Florenţa, astfel încât fiecare român ce trece prin faţa casei situate pe Viale Michelangelo din Florenţa să aducă cinste numelui lui Alexandru Ioan Cuza şi să considere această clădire un simbol al prieteniei seculare dintre Italieni şi Români, atât de bine reprezentată de domnitorul Cuza, mare român şi prieten al Italiei.

 

Despre Muzeul Pinacoteca San Francesco

Acest important complex arhitectonic a fost fondat in anul 1361 si ridicat de catre cioplitori in piatra din zona lacului Como, asa-zisii magistri comacini, marturii fiind inscriptia de la intrare si simbolurile sculptate in anumite blocuri de piatra din peretele de vest

Muzeul, inaugurat in anul 1966 se articuleaza in doua sectiuni: arta sacra si pinacoteca; sunt expuse exemplarele cele mai simnificative ale bogatului patrimoniu artistic al manastirii si a altor biserici franciscane.

Adresa: Strada Basilicius 47890 Città di San Marino, San Marino

www.sanmarinosite.com › musei

 

Associazione Alter.Nativa

Via Trasimeno 18

53048 Sinalunga (Si)

 

www.associazionealternativa.com

info@associazionealternativa.com

https://www.facebook.com/AlterNATIVA-Associazione-Culturale