”Il mondo delle favole e della poesia” (Lumea poveștilor și a poeziei) a fost titlul evenimentului care a avut loc sâmbătă, 14 februarie, în sala consiliară aprimăriei din localitatea Rocca di Papa (Roma). Organizatorii acestuia, profesorul Bob H Salmi de la Universitatea Populară Rocca di Papa, asociația Pro Loco di localitate și poeta Eliza Pușcoi au dat viață pentru prima dată aici unui Sfânt Valentin al copiilor, o manifestare care s-a dorit să unească mari și mici, italieni, români dar și de alte naționalități.
Practic, mai bine de 2 ore, copii români și italieni au recitat poezii compuse de ei în ambele limbi, oaspeții de onoare, scriitori rochegiani sau români veniți de la Roma, Velletri, Marino recitând la rândul lor din creațiile personale sau ale altor scriitori.

Eliza Pușcoi și prof. Salmi au fost sufletul acestei inițiative, reușind să creeze o atmosferă dintre cele mai prietenești și destinse, în care fiecare s-a simțit liber să exprime frumosul și arta cu dezinvoltură și pasiune.
Scriitoarea Maria Pia Santangeli, ”emigrată” de 40 de ani la Rocca dar din părinți rochegiani, a deschis discursul cu un ”bună ziua” românesc, spunând că interesul său major nu este asupra tradițiilor în general ci asupra oamenilor, cei care fac și mențin aceste tradiții. ”Păstrarea tradițiilor locurilor de origine nu pot aduce altceva decât bogăție. Dacă eu citesc o carte în limba română sau învăț să fac un timp de mâncare românească nu fac altecava decât să mă îmbogățesc cu ceva” a mai spus scriitoarea, autoare a multor cărți pentru copii și despre tradițiile locale.
Sala consiliară a fost plină de părinți, rude, copii, oaspeți din Roma, de la Asociația Românilor din Velletri, de la Asociația Românilor din Marino, pictorul Franco Carfagna, profesori, sculptorița Carmen Chirica Pâslariu care a făcut cadou copiilor niște vederi speciale în piatră, chitaristul Carlo Fontani care a cântat în mod virtuos la chitară, artistul George Lupașcu care a recitat versuri superbe ale lui Coșbuc despre Sobeiski și românii curajoși din Cetatea Neamțului, scriitoarea Rita Gatta care a amintit că ”14 februarie înseamnă și data când aliații bombardară localitatea Rocca di Papa, constrângând locuitorii să se ascundă în munți și peșteri”, poeta Zâna Azamfiricăi etc.
O dimineață în care cei mici dar, în mod special cei mari, au putut învăța de la copii că poezia, această expresie a trăirilor și sentimenelor oamenilor sensibili din toată lumea, poate uni, poate crea sinergii și comunități compacte dincolo de orice frontieră lingvistică, politică sau geografică. Toate acestea, grație a două suflete nobile și dornice de relații interumane: prof. Bob H Salmi și poeta Eliza Pușcoi.



Ca de obicei, Radio România a fost prezent prin corespondentul său Elena Postelnicu, presa locală italiană trimițând jurnaliștii de la ”Il grillo”. Diplome și cărți în limba română pentru copii au fost donate celor mici de redacția ziarului Emigrantul cu ajutorul Radio România Timișoara și al Ambasadei Române la Roma.
Cristi Merchea