Măceșul este un arbust răspândit pe câmpii, pe dealuri, dar şi la munte, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi arbuşti medicinali din România. Florile sunt albe sau roz, cresc solitare sau grupate câte două sau trei. Măceșului i se mai spune și trandafir sălbatic sau denumirea științifică „rosa canina”. Creşte înalt, de 1-3 m, acoperit cu ghimpi, cu tulpini alungite, grupate în tufă.
Florile și frunzele se culeg în lunile mai – iunie, în faza de înflorire deplină, iar fructele (măceşele) se culeg în perioada august – octombrie în funcție de specie și de altitudine. Fructele se usucă, se zdrobesc sau se macină pulbere pentru prepararea infuziilor, decocturilor, tincturilor sau a extractelor uscate. Datoritã conţinutului mare de vitamine, mãceşul este un excelent vitaminizant natural. Fructul este foarte bogat în vitamina C, conținând peste 2000 mg din această substanță la 100 de grame de fruct. De aceea, este utilizat la producerea de siropuri, ceaiuri, dulcețuri, gemuri. Mãceşele conţin cantitãţi importante de carotenoizi, precursori ai vitaminei A și vitaminele B1, B2, PP şi K.
Macerat de măceșe
Puteți prepara o bautură bogată în vitamine și energizantă din: 100 g macese zdrobite, se tin 12 ore într-un litru de apă. Apoi se strecoară și se consumă lichidul obținut, la care se poate adăuga miere și lămâie.
Ceaiul de măceșe
1 linguriță fructe zdrobite la o cană de apă clocotită. Ceaiul din măceşe uscate se ia contra tusei, răguşelii şi năduşelii. Se lasă la infuzat 10-15 minute și se îndulcește cu miere.
Pulbere de măceșe
Se macină fin măcesele uscate cu o râșniță de cafea. După măcinare se cerne printr-o sită și se depozitează în recipient de sticlă, la loc întunecos și rece. Pulberea se consumă în 15 zile, 1-2 lingurițe pe stomacul gol.
Proprietăți terapeutice
Vitaminizant de excepţie, astringent din cauza taninului, antidiareic, colagog, coleretic, antilitiazic, antiinflamator intestinal, elimină toxinele din corp, reface capilarele, scade permeabilitatea şi fragilitatea vaselor capilare, ajută la funcţionarea glandelor endocrine, stimulează activitatea biliară, vermicid, dilată arterele, reface circulaţia până la nivelul creierului, combate astenia, reglează metabolismul, tonic, antianemic, vitaminizant, mineralizant și revigorant.