Vine ziua mucenicilor și pentru aceasta e nevoie de pregătiri. Vă vom prezenta o serie de rețete pentru mucenici din diferite zone ale României
În Moldova, pentru serbarea acestei zile la desert, se fac măcinici (sau mucenici), opturi din făină coapte la care se adaugă miere și nuci (specifici Moldovei). Când eram copii credeam că există o legatura înte cifra 8 și ziua femeii, dar nu e nici pe departe așa. Opturile semnifică cele opt corpuri ale mucenicilor sau ghirlandele de flori ce au ieșit la suprafața apei când mucenicii au fost înecați.
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
600 g făină
2 gălbenușuri
30 g drojdie
puțină coajă rasă de lămâie
30 g unt
1 linguriță zahăr
1/2 linguriță sare
300 ml lapte
Pentru sirop:
1 ceașcă zahăr
1 ceașcă miere
300 ml apă
1/2 linguriță esență de vanilie
Pentru topping:
250 g nuci tocate
PREPARARE:
Preparăm maiaua din drojdie, o linguriță zahăr și una de făina. Dupa 10 minute o amestecăm cu restul ingredientelor.
Frământăm bine aluatul. Vom obține un aluat moale pe care îl lăsăm să crească la loc călduț.
Când acesta crește, îl împărțim în 8 bucăți din care modelăm rulouri, pe care le împletim sub formă de 8. Punem mucenicii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Îi vom coace timp de 45 de minute în cuptor electric preîncălzit la 180°C.
Cât timp aceștia se coc pregătim siropul: fierbem apa cu zahărul timp de 4-5 minute. Lăsăm să se răcească puțin și adăugăm mierea de albine și esența de vanilie.
Când mucenicii sunt gata îi scoatem din cuptor, îi lăsăm să se răcească puțin, apoi îi înmuiem bine În sirop. Ii servim proaspeți, cu nuci presărate din belșug.
Poftă bună!