Specific zilei de 9 martie este obiceiul ca toate gospodinele din România să prepare măcinici. Aceștia, în funcție de fiecare zonă a țării, se mai numesc și mucenici, brădoși, sfințișori sau brânduși.
Modul de preparare diferă și el de la o zonă la alta. Specifici Moldovei sunt mucenicii din aluat dospit, care se coc în cuptor, iar în partea de sud, sunt mai des întâlniți măcinicii fierți, făcuți din aluat nedospit. Că sunt copți sau fierți, măcinicii sunt mici colăcei în formă de opt, pe cât de simpli pe atât de delicioși.
Pentru aluat
-
500 g făină
-
200 ml apă
-
1/2 linguriță sare
Pentru fiert:
-
2-3 litri apă
-
zahăr după gust
Pentru servit:
-
300 g nucă măcinată
-
esenţă de rom
-
coajă rasă a unei portocale
-
coaja rasă a unei lămâi
-
esenţă de vanilie
-
1 plic zahăr vanilat
-
scorţişoară
PREPARARE:
1. Pentru aluat, se amestecă făina, apa și sarea și se framântă până obținem un aluat potrivit de tare. Se întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm și se taie mucenicii cu un aparat special sau se fac din fâșii de aluat.
2. Se pun mucenicii tăiaţi pe hârtie sau într-o tavă, răsfiraţi și se lasă să se usuce timp de o oră.
3. Se așază la foc o oala cu 2-3 litri de apă, cu sare și zahăr, după gust. Când apa începe să fiarbă, se micșorează focul și se pun mucenicii cu grijă. Se adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat și se lasă la fiert în jur de 20-25 de minute.
4. Mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nuca și scorţisoară alături.
foto: retete.unica.ro