[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Magazin Made in Italy la Păunești (Vrancea). La vremuri noi, gusturi noi

De mai bine de 27 de ani românii au început să ia calea străinătății. La început doar cei cu spirit de aventură și risc, mai apoi, din ce în ce mai mult, cei constrânși de politica dezastroasă a țării, de sărăcie și instabilitatea economică, ajungându-se astfel la circa 4.000.000 de emigrați. Printre ei, dar mai ales printre primii, vrâncenii au ajuns în Austria, Turcia, Germania sau Italia. În Italia sunt cu zecile de mii și practic nu există acum familie care să nu aibă un reprezentant în afară. Unii au emigrat in corpore, cu cățel și purcel, cu copii, părinți și chiar bunici. Atât de bine e afară și atât de rău e în Vrancea, că și-au părăsit efectiv vetrele.

Cu timpul lucrurile au început să fluctueze, unii întorcându-se acasă, alții realizând afaceri cu legături în Italia… De-a lungul vremii și obișnuințele alimentare ale vrâncenior au evoluat, s-au modificat, iar bucătăria italiană a avut influnța sa asupra celor care au încercat-o.

Asistăm astfel, de câțiva ani încoace, la o inversiune de tendință. Dacă în Italia mulți români, sau și vrânceni, au deschis magazine cu produse românești pentru a veni în întâmpinarea celor nostalgici, dornici de ceva de acasă, iată că a venit vremea magazinelor italienești în Vrancea. Pizzerii gestionate de români sau chiar de italieni existau demult. Au apărut acum și magazinele cu produse excusiv italienești: vreo 4 în Focșani, unul în Adjud.

      În decembrie 2017 a luat ființă un magazin de profil și în comuna Păunești. Cum așa, la țară? Desigur, comuna Păunești, una dintre cele mai mari din județul nostru a fost una dintre primele comune de unde sătenii au plecat în Italia. Practic, așa cum spune profesorul Liviu Roman de la școala gimnazială din localitate, „aproape toți au rude care au fost în Italia și folosesc produse italiene. Copiii, în familiile lor, folosesc mai ales detergenți, paste, cafea, conserve de pește, dulciuri.”

       Magazinul este al familiei Stratulat, Nelu fiind unul din antreprenorii locali plecați în primii ani în Peninsulă. Nelu Stratulat a înțeles noua tendință, dar și nevoile localnicilor de a mânca produse italienești și a folosi detergenți mai ieftini și mai buni decât cei de pe piața noastră, și a deschis acest punct.
Noi le urăm succes și mulți clienți!

                                                           text. Cristi Merchea, foto: Toni Leu

Lasă un răspuns