[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Magnolia: frumoasă și sănătoasă

mag

De o frumusețe deosebită, de o rară noblețe și eleganță, magnolia este dorită în fiecare grădină și este apreciată, din vechime, pentru numeroasele proprietăți curative.

Magnolia (Magnolia officinalis) este un gen de plantă care aparține familiei Magnoliaceae. Numele provine de la botanistul francez Pierre Magnol.

Este nativă din Asia, America de Nord și America Centrală. Prima introducere în Europa a acestei plante îi aparține lui John Bannister, un renumit botanist. În România, magnolia a fost introdusă în cultură în 1880. Cuprinde aproximativ 200 de specii de arbori și arbuști, între care: magnolia acuminata, magnolia denudata, magnolia macrophilla, magnolia kobus și tripetala sau magnolia hibridă soulangiana, care, la noi, este considerată printre cele mai frumoase.

Magnolia este o plantă nepretențioasă în general, mai puțin la condițiile de climă. Iubește soarele și este sensibilă la ierni cu temperaturi scăzute, la geruri târzii de primăvară, la curenți de aer, soluri argiloase și secetoase.

RTEmagicC_11692_Magnolia_grandes_fleurs_pcgn7-Flickr_CC_by_nc_2.0_txdam28720_9dd4e4Frunzele sunt simple cu marginea întreagă sau rar-lobată, scurt-pețiolate, alterne și ovale. Florile sunt mari, solitare, hermafrodite (aproximativ 12 foliole, număr mare de stamine și stile), de culoare roz, alb, purpur, albastru sau verzi-gălbui în funcție de specie. Fructul este compus și în formă de con.

Magnolia este des utilizată în special pentru decorarea agerpres.ro