[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Mai bine de 4000 de elevi vrânceni au cel puţin un părinte plecat peste hotare

O statistică a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea arată o situaţie îngrijorătoare la nivel de judeţ.

Mai bine de 4000 de elevi vrânceni au cel puţin un părinte plecat peste hotare la muncă, iar un sfert dintre aceştia au plecaţi ambii părinţi. Mai exact, 3111 elevi au un părinte plecat peste hotare la muncă, iar 1066 elevi sunt lăsaţi în grija rudelor, având ambii părinţi plecaţi să îşi câştige traiul. Fenomenul de migraţie este însă ascendent şi se întâlneşte mai ales în zona Adjud, Mărăşeşti, Vidra, Focşani, Vulturu, Suraia, Gugeşti, asta dacă ne luăm după statistica IŞJ. Numărul real al minorilor lăsaţi în grija rudelor este însă mult mai mare, dacă avem în vedere şi preşcolarii, precum şi copiii care au abandonat şcoala.

Situaţia acestor copii, care prezintă risc emoţional, a constituit tema unei conferinţe organizată de „Salvați copiii” şi Tribunalul București, intitulată „Provocări și soluții în protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – către o abordare națională”, şi la care au fost prezenţi din judeţul nostru inspectorul școlar general adjunct Aurel Șelaru, inspectorul educativ Mihaela Simion și directorul Centrului Județean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Vrancea (CJRAE), Liliana Jeny Mihai.

Conferința a privit aspecte legislative și intervenția psiho-socială pentru protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, bune practici și propuneri de îmbunătățire. Întâlnirea vine ca urmare a amplorii pe care a luat-o fenomenul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, în ultimii ani, ceea ce face necesară dezvoltarea la nivel național a unei rețele de servicii de suport destinate acestora și monitorizarea aplicării prevederilor legislative. Psihologii atrag atenția că acești copii sunt mult mai vulnerabili, atât din punct de vedere social, cât și afectiv și de cele mai multe ori se automarginalizează, ceea ce nu face decât să le afecteze starea de tristețe pricinuită de lipsa fizică și afectivă a părinților. (M.V.)

Statistica aici

Articol preluat integral – Ziarul de Vrancea

Lasă un răspuns