Roma, 8 decembrie 2018
Astăzi am urcat în Nor, în la Nuvola din cartierul EUR unde a fost inaugurată cu un extraordinar târg de carte
Mii de oameni, copii, adolescenți, tineri, maturi sau vârstnici s-au adunat de la primele ore ale dimineții la inaugurarea noului centru de congrese din cartierul chic al Romei, EUR.
Ce este „Norul”, la Nuvola? Este o provocare arhitectonică modernă, futuristă, costată 9 ani de muncă și 353 de milioane de euro dar și multă așteptare, mai bine de 18 ani de la primul concurs de idei lansat pe piață pentru acesta. Un proiect menit să „proiecteze Roma pe piața turismului congresual internațional” așa cum spune președintele EUR spa, societatea proprietarăa structurii , controlată 90% de Ministerul Economiei și 10% de Primăria Romei. O structură cu o capacitate de 6.000 de locuri și cu o „speranță” de 200-300.000 de congresiști, pentru un facturat de minim 300 de milioane de euro anual. O industrie.

Până la urmă au reușit și sâmbătă, 8 decembrie, în zi de sărbătoare religioasă (Immacolata) mii de romani și nu numai s-au adunat la porțile acestui loc pentru a intra „în nor” dar ami ales pentru a vedea și cumpăra cărți.
Inaugurarea Norului s-a făcut cu un târg de carte cu nume sugestiv: „Più libri, Più liberi” (mai multe cărți, mai liberi”).
Sâmbătă, 8 decembrie, simultan dar și după un program bine structurat, a avut loc o serie de evenimente culturale dedicate tuturor categoriilor de cititori sau de vârstă.
Biblioteche di Roma, structura Primăriei care se ocupă de bibliotecile romane, a organizat la ora 10 un eveniment denumit „Biblioteca – cer deschis” ideat de mai multe asociații romane. Un proiect prin care se prezintă realizările mai multor edituri și asociații din diferite țări, tocmai pentru a arăta, așa cum a spus Sandra Giuliani, că „suntem toți cetățeni ai lumii”. Obiectivul este acela de a distribui cât mai multe cărți pentru a ajunge la cât mai mulți cititori, recuperarea cărților uzate și darea lor celor interesați.
Monica Maggi, președinteleAsociației Libra 2.0 recuperă cărțile abandonate și le dăruiește celor care vor să cvitească, peste 4000 de cărți fiind astfel salvate și donate iubitorilor de lectură: edituri care închid, oameni care le aruncă, moșteniri, librării falimentate, cărți abandonate la container, toate fiind surse de carte. Mai mult, au fost create anumite biblioteci în diferite orașe italiene.
Relatorii de la acest eveniment (italieni, chinezi, români) au vorbit despre cărți, editorie, acțiuni și acte de cultură naționale și internaționale, comune, interculturale.
Am avut astfel ocazia și noi să prezentăm publicația „Emigrantul” precum și două cărți apărute la Editura Diaspora: „Dulce și Amar” și traducerea în italiană a „Cireșelor amare” a Lilianei Nechita.
Cristi Merchea