[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Mai vor românii să muncească în străinătate?

De la sfarsitul lui 2013, romanii si bulgarii vor putea lucra liber in Uniunea Europeana. Aceste tari au populatii consistente – aproximativ 27 de milioane in total. Multi in Marea Britanie se tem ca va fi un nou flux de imigranti, in special dinspre Romania, insa observatorii din tara sunt mai relaxati, spunand ca nu va fi un numar impresionant, intrucat cei ce au vrut sa plece din tara au plecat deja.

In ultimul deceniu, milioane de romani au plecat la munca in strainatate, scrie BBC.

Majoritatea s-au indreptat spre Spania si Italia, intr-o oarecare masura pentru ca limbile vorbite aici sunt similare romanei, dar si pentru ca Spania a ridicat restrictiile, dornica de mana de lucru in sectorul constructiilor.

In satul Nimaesti, de la poalele Carpatilor, in Transilvania, BBC a descoperit ca majoritatea familiilor au avut cel putin un membru care a lucrat in Spania si unii chiar s-au mutat acolo pentru o vreme.

In curtea unei case, reporterul britanic s-a intalnit cu Cristian Cabau, care a muncit cinci ani in Spania pentru a-si construi propria vila. Desi are diploma de asistent de farmacist, in Spania a facut munca necalificata. Acum si-a gasit un loc de munca intr-o farmacie dintre-un oras apropiat si intentioneaza sa ramana in Romania.

In satul Fizis, la cativa kilometri mai departe, Radu Serb este un pensionar ce locuieste pe strada principala, singur, deoarece sotia se afla in Italia unde ingrijeste o batrana.

Isi petrece jumatate din an acolo si castiga 600-700 de euro pe luna, de patru ori pensia din Romania, bani cu care vor sa-i faca nunta fetei.

Alina Branda a studiat modelele de migratie din Nimaesti si Fizis si spune ca localnicii tind sa mearga in acelasi loc in Spania, unde se ajuta unul pe altul sa-si gaseasca slujbe si case.

Aproape toti s-au intors in Transilvania si au folosit banii pentru a-si ridica locuinte sau a deschide o afacere. Este o migratie „circulatorie”, tipica pentru multe parti din Romania. Cu toate acestea, criza din zona euro a redus numarul celor care muncesc in strainatate.

Adolescentii care si-au petrecut cativa ani in Spania alaturi de parinti sunt insa diferiti ca atitudine. Sunt mai aventurosi si spun ca si-au dorit sa se intoarca.

Niciunul dintre taranii intervievati nu stia ca restrictiile impuse fortei de munca din Romania si Bulgaria in Marea Britanie vor fi ridicate la sfarsitul lui 2013 si nu toti isi doresc sa plece din tara.

„Eu vreau sa stau aici, in tara mea”, spune Adrian Budau, de 18 ani, care si-a petrecut o perioada in Spania, unde munceau parintii.

Si un grup de tineri corporatisti din Bucuresti e de aceeasi parere. Desi, spun ei, mediul politic si economic din Romania trebuie sa se imbunatateasca, isi doresc sa ramana aici.

Sabina Catinean, spre exemplu, a fost uimita, intr-o calatorie in Scotia, sa constate ca localnicii nu se asteptau ca romanii sa fie educati. „Nu suntem o tara saraca, saraca, fara educatie”, spune aceasta.

O alta categorie de romani intentioneaza sa profite totusi de ridicarea restrictiilor. Producatorii coniacului Alexandrion spera sa isi mareasca vanzarile in Marea Britanie, pe modelul polonez – imigrantii polonezi in Marea Britanie au condus la o patrundere puternica pe piata britanica a bauturilor poloneze, cum ar fi vodka Zubrowka si berea Zywiec.

Oficialii britanici nu-si fac insa calcule deocamdata cu privire la numarul de romani ce ar urma sa ajunga la ei in tara.

Lasă un răspuns