[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Maica…

Adjudeanca Delia Buculei a emigrat de mai mulți ani în Franța, dar talentul său scriitoricesc nu l-a lăsat acasă. Îl poartă în suflet alături de amintirile extraordinare pe care le așterne frumos și pentru noi, fericiții acestei lecturi.

Delia Buculei

       O vād urcând Ghermăna cu sarcina de vreascuri culese din pădurea din vale. Și noi copii, eu, Maria și Dorinel, alergând printre prunii goldani, fāra nici o grijă.  Ce bune erau goldanele! Goldane roșii, mari, zemoase și dulci ca mierea.

         Urca maica Ghermăna și-n buzunarele pestelcii avea ciuperci culese de pe marginea drumului, sau o bucată de floarea-soarelui, sau câteva merișoare, sau alte bunătățuri.

         Urca maica Ghermăna, dar o și cobora. Mă țineam de poala ei în timp ce culegea frunze de dud pentru viermii de matase. Creștea maica viermi de mătase ca sā facă fir de mătase. Creștea maica porci și găini, și curci, și rațe… avea și o vacă.

         Lucra maica. Lucra pământul, popusoii, vița-de- vie, patrunjelul, roșiile și mărarul, fasolea și câte altele…

         Lucra maica la școală, în fiecare dimineață la 5. Ținea maica școala curată. Podelele din lemn respirau cearā și petrocsin. Sobele respirau lemne bune, clasele respirau aer curat…

         Lucra maica covoare și țolici… în fiecare iarnā. Țolici ca ale ei… nu erau nicăieri…

         Lucra maica… îngrijea de copiii ei, 5 la număr și 4 ai bunicului. Rând pe rând au plecat la casele lor…

         Lucra maica… fără odihnă…

         Maică vrednică, în inima mea încă mai lucrezi…

         Lucrează, maică, în ceruri acum. Parcă o și vād țesând covorașe pentru Maica Domnului… Lucră bine, maică scumpă, îngerii sunt cu tine …

Lasă un răspuns