[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

MÂNCARE DE POST CA LA BUNICA

646x404

De câte ori nu am mâncat la bunicile noastre orez cu prune uscate, afumate sau ne afumate, cu zahăr sau fără zahăr și ce gust bun avea mancarea gătită de bunici! 

Dacă nu ai mai mâncat până acum încearcă o masă de post inedită, cu orez şi prune uscate. Astăzi vă vom prezenta doua rețete, una sărată și cealaltă dulce.

 

INGREDIENTE
200 g orez cu bob rotund
200 g prune uscate
1 ceapă
4 ciuperci proaspete
500 ml supă de legume
1 lingura margarină (sau ulei)
câteva fire de pătrunjel
sare

 

PREPARARE

Prunele se curăţă de sâmburi şi se taie mărunt sau se pot lăsa întregi. Se prepară supa de legume din apă şi concentrat.
Într-o cratiţă, se topeşte margarina (se poate folosi la fel de bine și uleiul) şi se pune ceapă la călit. Când a devenit sticloasă, se adaugă ciupercile feliate și orezul, călindu-se două trei minute. Se adaugă supa de legume, prunele uscate și sarea după gust. După zece minute de fiert se dă cratița la cuptor pentru alte 20 minute. Orezul se  servește cu pătrunjel deasupra.

orez cu prune5

OREZ DULCE CU PRUNE USCATE

Ingediente:

100 gr orez

50 gr zahăr

250-300 gr prune uscate

25 gr făină, 50 ml ulei

1 baton de scorțișoară

Mod de preparare:

Orezul se fierbe în 500 ml apă cca 20 min. Prunele se țin în apă călduță cca 2-3 ore, sa se înmoaie, după care se spală bine și se pun la fiert într-o cratiță cu un l apă și batonul de scorțișoară.
Când prunele sunt aproape fierte se ia cratița de pe foc, se îndepărtează batonul de scorțișoră și scoate prunele într-un bol.

Prepararea sosului:

Într-o cratiță se pune uleiul și făina, amestecând până se încinge, se adaugă zahărul și se amestecă bine, până începe să se înroșească.
Se adaugă zeama de la fiertul prunelor, amestecăm, adaugăm orezul fiert și prunele.
Mâncarea se lasă să fiarbă cca 5 min la foc mic.
Se servește rece.