Fructul de mango se poate găsi sub diverse forme şi culori (galben, roşu, verde, portocaliu).
Dimensiunea şi gustul acestuia variază în funcţie de soi, aparține speciei Mangifera, care constă din numeroase specii de fructe tropicale, iar beneficiile sale numeroase sunt datorate multiplelor vitamine şi minerale prezente în fruct.
Fructul de mango este foarte dulce și aromat, când este copt coaja are o culoare portocalie – roșiatică.
Principiile active ale fructului mango: bogat în fibre, antioxidanți, vitaminele A, C, E, B6, K, în Cu, potasiu, are 17 aminoacizi, Omega 3 și 6, Zinc, pectine, amidon.
100 grame de mango conţine 60 de calorii, 0,82 gram de proteine, 0,38 grame de grăsime, 14,98 de grame de carbohidraţi (din care 13,66 de grame de zahăr) şi 1,6 grame de fibre, 36,4 mg de vitamina C, 54 micrograme de vitamina A şi 43 micrograme de acid folic.
Ce beneficii pentru sănătate are consumul de mango?
- Menţine vederea sănătoasă
- Reglează nivelul de glucoză
- Menține sănătatea tractului digestiv
- Protejează organismul
- Previne oboseala şi insomnia
- Normalizează tensiunea arterială
- Prevenție împotriva cancerului
Curiozități:
- Fructele de mango sunt consumate în stare proaspătă mult mai mult decât orice alt fruct din lume.
- Cultivat cu peste 4000 de ani în urmă.
- Din punct de vedere biologic, este considerat o rudă apropiată altor plante cu flori (caju si fistic).
- În India, unde acestea sunt cel mai intens cultivate și consumate, mango sunt cunoscute ca „safeda”.
- Există peste 1000 de soiuri diferite de mango.
Mango este numit „fructul fericirii” datorită numeroaselor vitamine pe carele conține, dar și datorită cantității de magneziu, ce scade nivelul stresului.