[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Manifestare antiromânească la Mentana. Vina este a crizei economice italienești

prioma vorbin mentana
Primarul comunei Mentana, Altiero Lodi

Întâlnirea comunităților din jurul Mentanei (Roma) a scos la iveală adevăratele probleme actuale ale societății: criza economică care, implicit, a atras o criză socială cu fenomene delicvențiale. Crima de vineri a mai făcut astăzi o victimă colaterală

Luni, 26 ianuuarie, în sala ”Galleria Borghese” a primăriei din localitatea Mentana (30 km de Roma)  a avut loc o reuniune a primarilor din mai multe localități din zonă,  forțe de ordine, comitete cetățenești și oameni simpli cu scopul de a evalua situația creată după omuciderea de vineri noaptea și situația străinilor pe teritoriul comunelor interesate: Monterotondo, Guidonia, Fonte Nuova, Mentana, Palombara.

Evenimentul, anunțat ca o manifestare de protest în piață împotriva violenței și a delicvenților străini de pe teriotriul mentanez, urma să se concludă cu o reuniune de urgență a oficialităților și conducerilor acestor primării cu participarea prefectului Romei Peccoraro Scanio. Prefectul nu a fost prezent dar primarii și consilierii au cerut să fie primiți miercuri de acesta.

sala mentana
Sala ”Galleria Borghese” din primăria Mentana

 

Patru sunt primarii care au luat cuvântul: Altiero Lodi al comunei Mentana, Fabio Cannella de la Fonte Nuova și Eligio Rubeis de la Guidonia si  primarul din localitatea Palombara, Paolo Della Rocca. De la primăria din Monterotondo nu a participat nici primarul nici consilierii, venind însă cetățeni simpli.

”Străinii la ei acasă!” au strigat cetățenii

Cei peste 250 de oameni prezenți în sală și-au manifestat  nemulțumirea față de episoadele de furt, tâlhărie sau, în acest caz, omucidere, la care comunitatea a fost supusă în ultimii ani.

Primarul localității Mentana, pe raza căreia a avut loc crima, a cerut ca forțele de ordine dar, în special magistratura, să facă tot ceea ce este posibil ca acești trei ”nemernici” să fie condamnați. Voci din sală s-au ridicat și au cerut, urlând, ”să plece la ei acasă” referindu-se la străini, la români în mod particular. Câțiva cetățeni au cerut să li se spună ”câți cetățeni români locuisc aici, la Mentana” fără ca primarul sau altcineva să dea un răspuns precis. Atunci s-au ridicat alții care au cerut un recensământ al cetățenilor străini și un control mai riguros al carabinierilor, casă cu cu casă.

Vina, a mai spus primarul, este în special a situației economice  dramatice în care se află Italia și, implicit, și cetățenii comunitari sau extracomunitari care locuiesc aici.

consilier
Consilierul Giancarlo Coltella

Consilierul comunal  Giancarlo COLTELLA a cerut ca la acest proces, ca și la cele ce vor veni, primarul să se constituie parte civilă în acuzarea celor trei români dar a suscitat huiduieli când a spus că vina este și a italienilor, care nu spun niciodată adevărul și se mint unii pe alții când e vorba de situația reală.

Mai mult, primarul din Palombara, o altă comună cu prezență românească masivă, a vorbit despre venirea străinilor ca despre o adevărată ”invazie barbară” cerând înființarea unui post de poliție datorită faptului că unitatea de carabinieri nu face față cu mijloacele și forțele disponibile.

Consilierul Virgulti, victimă colaterală

A luat cuvântul consillierul Angelo VIRGULTI care a povestit despre furturile din locuință de care a avut parte, despre faptul că numai în ultima lună în localitatea Mentana au avut loc 8 furturi și tâlhării. Vădit emoționat de implicarea familiei sale în cel de-al doilea furt care a avut loc în locuința sa, consilierul a căzut din picioare lovit de un stop cardiac violent. Ședința a luat sfârșit, documentul care trebuia enunțat la sfârșit nu a mai fost scris, câțiva dintre cei prezenți ocupându-se de reanimarea consilierului până la sosirea ambulanței.

Marți, 27 ianuarie, primăria a stabilit zi de doliu cetățenesc și a rugat pe comercianți să țină magazinele închise. Funeraliile medicului vor avea loc miercuri la Mentana.

Păreri ale celor prezenți

La eveniment au fost prezenți și câțiva reprezentanți ai comunității românești de aici: preotul ortodox Petre Bogdan care ne-a spus părerea sa despre situația creată: ”Suntem profund îndurerați și solidari familiei, administrației și populației din localitate. Delicvența nu are culoare sau națiune, iar noi, cei care suntem integrați, trebuie să denunțăm tot ceea ce este neorânduială și dezordine. Acest lucru ne face mai mult rău nouă decât italienilor.

Eu cred în puterea incluziunii, nu a excluziunii și a emarginării”.

lume mentana

Interviu cu primarul localității Guidonia

Primarul Rubeis, al comunei Guidonia, unde comunitatea românesască este foarte mare, ne-a acordat un scurt interviu:

”Situația creată este un dat de fapt, nu neapărat legată de cetățenii comunitari sau extracomunitari. Trebuie să se facă mult mai mult, în special în ceea ce privește integrarea atât a cetățenilor comunitari cât și a celor extracomunitari. Iar administrațiile trebuie să aibă mai multă conștiință și cunoștințe despre ceea ce se întâmplă.

– A crescut delicvența pe raza primăriei dumneavoastră?

– Delicvența comună, în special cea a hoților de apartamente, a crescut peste tot. Într-o situați economică ca cea a noastră, responsabilitatea nu trebuie atribuită neapărat hoților, ci altor factori.

– Nu se datorează, deci, cu precădere străinilor?

– Hm. Acest fapt specific și cazurile în speță nu sunt dictate exclusiv de către prezența străinilor. Este vorba, în primul rând, de degradarea la care s-a ajuns. Cel puțin, din ceea ce citesc în fiecare zi. Nu trebuie să generalizăm. E un fapt care, de cinci ani încoace, ne macină pe noi toți. E o problemă serioasă care trebui înfruntată de toate administrațiile.

sala 2

Primarul localității Mentana:

– Existența românilor la Mentana a adus mai multă delicvență?

– Nu se tratează de acest lucru. Delicvența o avem și noi. Dar, din păcate, s-a adăugat la a noastră și a făcut să explodeze lucrurile. Aici avem pakistanezi, arabi, albanezi și  multe etnii din care face parte și cea românească. Nu e un fapt numai al românilor. Din păcate s-au adunat prea multe probleme, criza economică pe care o simt și eu pe spatele meu. O încălecare exponențială a problemelor. Dacă înainte aceste necazuri puteau fi gestionate, acum e de negândit. Nu e vina, în mod specific, a românilor. Vina este, din păcate, a celorlalte probleme care au atins limitele. Așa că, vina, noi, o aruncăm statului nostru. Așa cum multe state europene aplică legile, așa ar trebui să facem și noi.

Vroiam să spun în acest consiliu că românii, străinii, doar în procent de 1% au aceste probleme, restul de 99% sunt oameni care vin aici, ca și noi, să caute de muncă. Și noi am mers în America, Belgia, Germania să încercăm să ne rezolvăm problemele noastre existențiale. Atunci când problemelor naționale li se adaugă cele ale străinilor, atunci problema devine inguvernabilă.”

 

 un vânzător la un magazin românesc

”Disperarea i-a dus la un gest pe care nu ar fi trebuit să-l facă. Asta ne afectează foarte mult imaginea pentru că mulți spun că românii au făcut asta. Acest medic era foarte apreciat aici de români. Cu atât mai mult cu cât ajutase pe câțiva inclusiv în cazuri disperate, în care nu mai era nimic de făcut”.

Mariu Caraman – Mentana

”Condoleanțe familiei medicului, mai ales că am avut ocazia să-l cunosc pe doctor. Suntem solidari familiei și dorim și noi, ca și italienii, să se intensifice mai mult controalele, pentru că noi suntem cei mai afectați. Cei care plecăm dimineața la muncă și ne întoarcem seara, târziu, nu trebuie să suferim de pe urma unora. Suferă copiii noștri, în primul rând, care merg la școală, s-au împrietenit cu copiii italieni, și nu e corect și normal să le fie afectată copilăria. Vom susține administrația locală să intervină pentru că, în primul rând, ne aduce nouă un beneficiu și apoi italienilor”.

foto și text: Cristi Merchea

Câteva imagini video de la întrunire:

https://www.youtube.com/upload

Citiți și:

http://www.emigrantul.it/crima-oribila-comisa-de-trei-romani-la-mentana-roma/